Kemneren må bestå

Får liten støtte: Finansminister Siv Jensen vil flytte oppgaver fra kemneren. Arkivfoto: FB

Får liten støtte: Finansminister Siv Jensen vil flytte oppgaver fra kemneren. Arkivfoto: FB

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Byen må beholde arbeidsplasser og kompetanse, mener Fredriksstad Blad

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Finansminister Siv Jensen (Frp) gjør et nytt forsøk på å flytte skatteinnkrevingen fra kemneren til skatteetaten. Forslaget kommer overraskende. Det har ikke gått mange månedene siden Venstre og KrF satte foten ned og stanset gjennomføringen. Nå er omleggingen lagt inn i forslaget til statsbudsjett, med overføring av stillinger fra 1. juli.

Les også: Ny uro på kemnerkontoret: 25 ansatte kan bli flyttet

I Fredrikstad kan så mange som 25 av 37 ansatte hos kemneren få nye arbeidsoppgaver, hvis forslaget settes ut i livet. Inn- og utbetaling av skatt, innkreving og kontroll skal flyttes til Grålum, Oslo og Lillestrøm. Det vil heller ikke være behov for alle 25 som gjør jobben i dag. 500 av 1480 arbeidsplasser på landsplan skal spares inn. Det skaper ytterligere usikkerhet om fremtiden.

Å foreslå store endringer i offentlig oppgaveløsning må ikke gjøres for ofte. Det er uheldig at ansatte må leve i uvisshet over lang tid. Det er underlig at regjeringen vil flytte oppgaver bort fra kommunene, når kommunene samtidig skal få større ansvar gjennom kommunereformen. Det er viktig å ha lokal kunnskap og tett oppfølging ved innkreving av skatt. Det har vist seg lønnsomt å ansette skattemedarbeidere hos kemneren. De økte skatteinntektene har vært høyere enn lønnsutgiftene. Servicen kan bli dårligere hvis oppgavene flyttes ut, og lokal kunnskap kan også gå tapt.

I bystyret sa det rødgrønne flertallet nei til overflyttingen. Høringsrunden ga et klart bilde: Det er sterk motstand i Kommune-Norge, og flere organisasjoner sier nei. Byen må beholde arbeidsplasser og kompetanse.

Det er underlig at regjeringen vil flytte oppgaver bort fra kommunene, mens de skal få større ansvar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken