Til prinsessen og sjamanen: Slutt å bringe healeryrket i vanry!

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek på vei ut av Gamlebyen kulturhus etter sin workshop der torsdag. Theresa Tolmie-McGrane ber dem melde seg inn i en godkjent utøverorganisasjon for healere.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek på vei ut av Gamlebyen kulturhus etter sin workshop der torsdag. Theresa Tolmie-McGrane ber dem melde seg inn i en godkjent utøverorganisasjon for healere. Foto:

Av

Healer Theresa Tolmie-McGrane: – Om healing og healere skal bli tatt på alvor i Norge, så kan vi ikke tillate slik oppførsel som sjaman Durek har vist.

DEL

Kronikk

Nå har jeg fulgt med på prinsessen og sjamanen-sirkuset og har blitt mer og mer irritert og provosert over hvordan de har bragt healeryrket i vanry! Healere har ikke akkurat hatt et strålende rykte her i landet fra før, og prinsesse Märtha Louise og hennes sjamankjæreste har gjort vondt verre. Noen av påstandene til sjaman Durek kan betraktes som lovbrudd ut ifra Lov om Alternativ Behandling av Sykdom m.m. som trådte i kraft 1.1.2004. Han har også markedsført seg og sine evner på en måte som er stikk i stridd med Forbrukerombudet sine retningslinjer om markedsføring av alternativ behandling.

Nå er det slik at dersom noen har lyst til å drive med en hvilken som helst form for alternativ virksomhet i dette landet, så er en forpliktet til å sette seg grundig inn i gjeldende lovverk for å kunne utøve sin virksomhet på en forsvarlig måte. Uvitenhet er ingen forsvar i lovens øynene, så sjaman Durek kan ikke påberope seg det – og jeg regner med at prinsesse Märtha Louise er kjent med loven siden hun har jo drevet med alternativ virksomhet i en årrekke, samt drevet «engleskole». Hun virker genuint opptatt av det åndelige og jeg har alltid hatt sansen for at hun har stått frem og åpnet for en dialog rundt både healing og mediumskap i dette landet.

Til sjamanen vil jeg si dette i et språk han vil forstå: CUT THE BULLSHIT!

Men nå synes jeg hun har gjort oss healere en stor bjørnetjeneste med å gå god for sjaman Durek og hans latterlige påstander om å kunne «snu atomer», «helbrede kreft», «snu aldersprosessen» og «vekke seg selv fra døden»! Vi som driver med healing i Norge har ikke lov å behandle «alvorlige lidelser eller allmennfarlig smittsomme sykdommer» og vi har heller ikke lov å påstå at vi kan helbrede slike tilstander.

Healerforbundet (der jeg er medlem og godkjent healer) feirer i år sitt 25-årsjubileum. Forbundet har jobbet systematisk og målrettet mot å gjøre healing virksomhet mer «stuerent» her i landet og de har oppnådd noen viktige resultater de siste årene. Blant annet samarbeidet de i utarbeidelsen av den nye Lov om Alternativ Behandling av Sykdom m.m., samt i opprettelsen av Brønnøysund Registeret for Utøvere av Alternativ Behandling, der «Registrert Utøver» er en beskyttet tittel og bidrar til en økt seriøsitet i hvordan healere driver sin virksomhet. Vi healere som er både Godkjent og Registrert (RGH) har også momsfritak – noe som kommer klientene våre til gode.

Om healing og healere skal bli tatt på alvor i Norge, så kan vi ikke tillate slik oppførsel som sjaman Durek har vist. Vi som prøver å drive vår healingvirksomhet på en seriøs og forsvarlig måte, blir underminert og regelrett skadet av det sirkuset vi har vært vitne til med sjamanen og prinsessen. Jeg selv har en formel utdannelse i healing fra Findhorn i Skottland og fra Barbara Brennan School of Healing, der grunnfag i medisin var ett av opptakskravene. Jeg meldte meg inn i Healerforbundet, brukte et år på å fullføre godkjenningsprosedyrene, og var en av de aller første som meldte meg inn i Brønnøysundregistrene for Utøvere av Alternativ Behandling da det ble opprettet. Jeg ønsker å bli tatt på alvor som healer og liker svært dårlig at noen prøver å bringe yrket inn i vanry.

Når noen oppsøker en healer, så er de ofte i en sårbar situasjon. De har ofte prøvd alt annet og er kanskje litt desperat etter å finne noe – noe som helst – som kan hjelpe dem å bli kvitt sine plager. Det er derfor ekstremt viktig at vi behandler dem med respekt og er ytterst forsiktig med ikke å love dem noe vi ikke kan levere og at vi informerer dem om at vi har kun lov å bidra med behandling som er komplementær eller supplerende til skolemedisin, og at den behandlingen vi gir er kun å betrakte som av lindrende art eller siktet mot å forsterke kroppens eget immunforsvar. Det er også viktig at vi kjenner til våre egne begrensninger og at vi faktisk informerer klienten med en gang dersom vi føler at vi ikke har noe å bidra med eller når vi føler at det ville vært bortkastet tid eller penger for dem å gå i behandling hos oss.

Jeg synes at dersom prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek ønsker å utøve healing her i landet, bør de melde seg inn i en godkjent utøverorganisasjon. På den måten vil de da være underlagt etiske retningslinjer, vil måtte svare til et fagetisk råd, de vil måtte observere taushetsplikt, de ville være forsikret til å utøve sin virksomhet og, ikke minst, klientene deres vil ha en klageinstans å rette seg til dersom de føler at de har blitt feilbehandlet eller at utøveren har oppført seg i strid med god praksis.

Til sjamanen vil jeg si dette i et språk han vil forstå: CUT THE BULLSHIT!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags