Kjære tvillingbror, gratulerer med 450-årsjubileet

Vikingen Sindre Martinsen-Evje, dagens leder for Sarpsborg som i fjor fylte 1000 år og er den klarte eldste av de to tvillingene.

Vikingen Sindre Martinsen-Evje, dagens leder for Sarpsborg som i fjor fylte 1000 år og er den klarte eldste av de to tvillingene.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Les Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evjes gratulasjon til Fredrikstad: – Vi er unike. Tvillinger, men ikke like gamle. Jeg er eldst og feiret 1000 år i fjor. Du er størst, men det er «bare» 450 år siden du kom til verden.

DEL

Kronikk

Kjære Fredrikstad. Gratulerer med dagen. Nå er det din tur til å feire. I år er det du som skal stå i oppmerksomhetens sentrum. Det har du fortjent. Vi er unike. Tvillinger, men ikke like gamle. Jeg er eldst og feiret 1000 år i fjor. Du er størst, men det er «bare» 450 år siden du kom til verden.

For opphavet vårt er det samme. Hellige Olav faren vår. I 1016 ble jeg til - et knutepunkt mellom kyst og innland. Men vel 500 år senere brente svenskene ned gamle Sarpsborg. Det var det lite igjen av Olav den helliges by, Norges første hovedstad.

Du tok med deg mors- og farsarven vår, byrettighetene, og slo deg til ved Glommas utløp, der skipene og handelskarene kunne handle med tømmer og trelast. Du ville heller ikke hete Nye Sarpsborg mer enn et par år. Kanskje syntes du at kongen fortjente en by med sitt eget navn, selv om han var dansk og regjerte landet fra Danmark.

Selv satt jeg igjen som et fattiglem uten arv og rettigheter. Jeg klorte meg fast i Glengshølen, mens jeg jobbet og slet på de store sagbrukene til godsene som lå langs Glomma. Du staset deg så fint med det flotteste festningsverket i Norden. Kjøpmenn med handelsrettigheter hadde du nok av. Jeg fikk ikke en eneste en. Bymarkene, skatt, handel, rett til å skjære tømmer kulle vi strides om opp gjennom årene.

Det hjalp oss nok å få en ny konge, selv om også han var en svensk konge. Han ga meg hvert fall byrettighetene og statusen tilbake. Etter 250 år kunne jeg igjen rette ryggen og se fremover. Vi har lært oss å legge bort gammel strid og være rausere med hverandre, selv om vi av og til har vært uenige om arealbruken blant annet.

De seneste årene har nok erkjennelsen kommet; Både du og jeg tjener mest på å jobbe sammen, og ikke mot hverandre. Selv om vi er to selvstendige byer og kommuner, er vi sammen landets femte største byområde. 140 000 stolte innbyggere. En storby i norsk målestokk. Vi er større enn vi tror.

Det sies at «blod er tykkere enn vann». Det har rent mye vann gjennom fossen, i elva og ut i havet hos deg. Lenge var det vår felles åre og linje for velstand og utvikling. «Trip»-båtene» gikk opp og ned Glomma mellom byene. Hele 18 anløpssteder, og 12 daglige avganger på det meste. Ikke rart at det var trafikk. Sarpingene måtte til byen i sør for å handle på polet.

140 000 stolte innbyggere. En storby i norsk målestokk. Vi er større enn vi tror.

Nå har vi et annet fellesskap. Mange av innbyggerne våre reiser mellom byene for å jobbe, gå på skole, besøke hverandre, høre en fin konsert eller få helsehjelp. Vi utfyller hverandre, og gir dem som bor, besøker eller driver næring et større tilbud og mer mangfold.

Samarbeidet om vei og jernbane i Bypakke Nedre Glomma er et eksempel på hvordan stemmene våre blir sterkere sammen enn hver for seg. Vi skal bruke mellom 10 og 12 milliarder på at vi skal reise mer effektivt og miljøvennlig. Når vi snakker med den samme stemmen og felles planlegging og gjennomføring kan vi lykkes med å bygge et transportsystem for framtida.

Jeg er glad for at du vil være med på en felles innsats for næringslivet vårt. Vi har ulike fortrinn og kan tilpasse oss behovet til ulike aktører. Vi skal skape flere spennende arbeidsplasser, og jobbe mer effektivt sammen enn vi gjør hver for oss. I framtida må vi jobbe enda tettere med næringsaktørene for å finne løsninger sammen med dem. Om vi blir en sterkere motor så er det bra for hele Østfold. Det er tross alt kortere fra Halden til Fredrikstad, enn til Oslo og Drammen.

Skal vi lykkes må vi unne hverandre suksess. Se stort på’t og ta ut motsetningene på fotballbanen og i hockeykamp. Kjære Fredrikstad. Gratulerer med dagen! Bursdag er kjempegøy! Jubileum er fantastisk!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags