Det har vært et stort fokus på seksuelt krenkende adferd, også kalt seksuell trakassering, den siste tiden. Temaet dukker stadig opp, på skoler, i hjemmet, på handlesentra, på sosiale medier og til og med i den amerikanske valgkampen. Fra øverste hold i USA til den minste koia i den mørkeste skauen.

I rikspressen går det varmt for seg på debattsidene etter kronikker av Kjetil Rolness og Heidi Helene Sveen. Men hva er det, har folk blitt mer sarte eller har det blitt et større fokus på det seksuelle og trakassering?  Torsdag kveld dukker nevnte Heidi Helene Sveen opp på St.Croix-huset for å prate om, nettopp; seksuell trakassering.

Kan hun gi oss svar på hva som skjer når en 14-åring ber om nakenbilder  av en annen elev på mobilen? Har den fornærmede et eget ansvar? Finnes det signaler som trigger trakasseringssjangeren? Har vi mot nok til å si fra til ofrene eller skal de skjermes for enhver pris?

Bakgrunn:

  • Heidi Helene Sveen, Tove-Anita Ødegaard og Hannah Kardoley samtaler om «sex, krenkelser og samfunnsdebatt» på St.Croix-huset i torsdag kveld.
  • Hovedpersonen er ute med boka «Såpass må du tåle».
  • Møtet arrangeres av Human-Etisk Forbund Fredrikstad, og er åpent for alle. 

 

Problemet kan sies å være ganske utbredt, i alle aldre og alle samfunnslag. Allerede i 2008 avslørte en undersøkelse i Trøndelag blant videregående skoleelever at hver femte elev har blitt befølt seksuelt mot sin vilje. Ca. halvparten av elevene rapporterte at de hadde fått seksuelle kommentarer  om sin kropp eller sitt utseende.

Undersøkelsen peker på at trakasseringene går i alle retninger; menn som trakasserer både kvinner og/eller andre menn, kvinner som trakasserer både menn og sine medsøstre. Likevel går riksdebatten ut på at dette er et mann mot kvinne-fenomen.

«Å være kvinne betyr å bli konstant krenket, hetset og kneblet. Er du uenig, bekrefter du bare at kvinners vitnesbyrd ikke tas på alvor», hevder Rolness (som kaller sitt alter ego for Jens Pikenes, Alle Kvinners Drøm). Sveen svarer retorisk med «Hva skyldes denne enorme motviljen mot å ta inn over seg kvinners fortellinger om sextrakasseringer og overgrep?»

Riksdebatten har ikke gitt meg noen klare svar; tvert i mot dukker det hele tiden opp nye problemstillinger. Hvorfor er det slik at ikke-etniske menn er overrepresentert i overgrepssaker  - eller er de det? Blir man automatisk trakasserer/overgriper om man tilhører facebookgruppa Mannegruppa Ottar? Det er kanskje et tankekors at denne gruppas opphav og motsats Kvinnegruppa Ottar bare har en sjettedel av medlemstallet til mannegruppa.

Kan ungdommers overtramps- handlinger forklares med en utforskende nysgjerrighet?

 

Kan ungdommers overtrampshandlinger forklares med en utforskende nysgjerrighet? Kanskje det bare er en naturlig del av rituelle mellommenneskelige relasjoner vi er vitne til? Jeg vet ikke, men jeg vil gjerne vite mer om hvordan vi kan forebygge dette fenomenet som oppfattes som et negativt element i vårt samfunn.

Nå er jeg et naivt og godtroende individ med trang til å bidra til at alle skal ha det bra. Derfor er jeg for å bygge bruer og skape tillit mellom mine medmennesker og det gjør vi til syvende og sist bare ved å utøve god, gammeldags folkeskikk.

Jenta som sender nakenbilder av seg selv vet kanskje ikke hvordan hun skal flørte og skaffe seg ekte kontakt med et annet menneske på samme alder? Huffameg, enda et ubesvart spørsmål.

Les også

Har du en venn som kommer med slike uttalelser etter tre pils? Vær tøff nok til å si ifra!