Råde/Saltnes: Liten breddeklubb får motbør fra storebror

Den nyåpnede Saltneshallen er allerede for liten, mener Saltnes Sportsklubb som kjemper med Råde IL om tid i hallen. Nå har de fått tilbud om tid i Rådehallen mens Råde IL får bruke Saltneshallen. – Foreldre fra Karlshus og Råde IL undret seg over hvorfor de nå måtte kjøre til Saltnes. Ikke spør oss, spør ildsjelene i Råde IL, skriver Elisabeth Krathe Steve.

Den nyåpnede Saltneshallen er allerede for liten, mener Saltnes Sportsklubb som kjemper med Råde IL om tid i hallen. Nå har de fått tilbud om tid i Rådehallen mens Råde IL får bruke Saltneshallen. – Foreldre fra Karlshus og Råde IL undret seg over hvorfor de nå måtte kjøre til Saltnes. Ikke spør oss, spør ildsjelene i Råde IL, skriver Elisabeth Krathe Steve. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lille Saltnes Sportsklubb føler seg motarbeidet av Råde kommune og Råde IL. Nå står striden om plass i den nye Saltneshallen.

DEL

Kronikk 

I ei lita grend i «bygda mellom byene», i «ja-kommunen» som favner alle små og store så blidt, etablerte det seg for noen få år siden et nytt idrettslag. Tanken bak idrettslaget var å være i nærmiljøet, møte barn og voksne i det miljøet de lever og bor i, og ikke minst skape gode aktiviteter for små og store. Før oppstarten var ildsjelene i flere møter med storebror fordi de ønsket et samarbeid, og et større fokus i sitt nærmiljø i den andre enden av bygda. Svaret var lite positivt.

«Storebror» sto fast på at alle anlegg måtte legges til sentrum, og ved allerede eksisterende anlegg. Begrunnelsen var manko på tomter i vårt nærmiljø, og det lille nyskapende idrettslaget kapitulerte i mangelen på velvilje fra storebror. Dermed ble det lille idrettslaget etablert.

Reaksjonene kom rimelig raskt fra «storebror» i andre enden av bygda. Godt støttet av enkeltpersoner i kommunal regi. Her skulle det jammen ikke være flere idrettslag nei! Og skulle dette idrettslaget kun ha én dugnad i året? Billigere medlemskontingent? Og hva var intensjonen? Var det ikke bra nok med det ene idrettslaget? De som kalte inn til massive dugnader for å styrke klubbens A-lag i fotball? Som ga tydelig beskjed om at all aktivitet skulle være knyttet opp mot sentrum i bygda?

Altså: intensjonen med det lille idrettslaget var å skape en god arena for breddeidrett, der alle ressurser skulle gå tilbake til barn og unge. Med andre ord: det som foreldre betalte og jobbet inn, gikk direkte tilbake til barna, og ikke en voksen «stall». Å skape vekst, tilhørighet og aktiviteter i nærmiljøet var intensjonen.

Det lille idrettslaget med bøtter av ildsjeler krummet ryggen, og trampet i vei i idrettslig motvind, med janteloven som en lang hale. Ressurser fra lokalt næringsliv dukket opp, og jaggu var det ildsjeler med gode kontakter her også. Det lille idrettslaget vokste. De begynte faktisk å bli litt truende. Nå var det nesten 300 medlemmer! Uff og atter uff.

I denne veksten dukket det opp ønsker om en hall, behovet var stort. Mange små og store hadde få områder å trene på. Fotballbanen på Saltnes måtte selvfølgelig kunne brukes av begge idrettslagene. Var det andre muligheter for det lille idrettslaget? Nei. Beklager, sorry, fullt! Det store idrettslaget hadde veto på det store anlegget i bygda. Det anlegget var deres, inklusive hallen i Karlshus.

Det store idrettslaget fikk lov å sette opp en brakke på den lille banen i Saltnes, for å ha utstyr i. Det lille idrettslaget søkte også. De søkte og søkte, men fikk aldri svar. Etter to år og mange søknader fikk de NEI, fra samme person som sa ja til det store idrettslaget. Hva var begrunnelsen? Det lille idrettslaget hadde jo ikke klubbhus, ingen lagringsplass. Det store idrettslaget hadde en hall til tilnærmet fri disposisjon, eget klubblokale og lagringsmuligheter. Hvorfor fikk de ha brakke på Saltnes men ikke det lille idrettslaget?

Svar kom ikke. Etter enda en henvendelse fikk de et svar! Fra rette saksbehandler. Og da ble det ja. Søknadene var havnet i feil manns skuff i kommunehuset, og vedkommende feil mann hadde sagt nei. Saksbehandleren som egentlig skulle ha søknadene hadde aldri fått en eneste søknad!

Vi vet at Råde IL ønsket å ha ett idrettslag i bygda, og å bruke ressursene på det ene idrettslaget. Men hele tanken med SSK var vi så et behov i Saltnes som ikke kunne dekkes av dette ene idrettslaget.

Det lille idrettslaget hadde allerede tatt seg til rette, med muntlig godkjenning fra flere lokale politikere. De satte opp en brakke! For snakk om forskjellsbehandling!

Nå døper jeg det lille idrettslaget til det som det heter, Saltnes Sportsklubb (SSK).

Så ble det omsider, etter mange år med venting, en hall i Saltnes. En hall som flere av primus motorene i Saltnes hadde ytret ønsker om, og løftet opp i mange runder. Det store idrettslaget ønsket også en ny hall, men da primært enda en til i den andre enden av bygda, nemlig der de ville ha alt fokus. I deres eget sentrum! Karlshus.

Denne søknaden fra Råde IL er også dokumentert i forrige offisielle kommuneplan for idrett. Etter flere møter og mange søknader kom altså svar: det blir hall i Saltnes!

Jubelen sto i taket i SSK da hallen var et faktum. Endelig skulle det komme en arena på denne siden av bygda også. Et sted å etablere fellesskap og nye muligheter for flere idretter. Barneidretten til SSK kunne omsider tenke tanken på å få aktiviteter året rundt for barna i Saltnes. Til nå hadde de enten vært ute, eller lånt gymsalen på skolen én time pr. uke. Alle har godt av frisk luft, men innimellom er det faktisk ok med tak over hodet, spesielt om man ønsker å etablere aktiviteter og gode relasjoner for små og store året rundt.

SSK gror stadig. Vi er i lokal medvind. Små og store inntar nå hallen, som fylles opp med det som var kommunal og sportslig intensjon: flerbrukshall. Mao. Barne-, ungdoms- og veteranidretter er etablert, mange i regi av SSK. Men nå står utfordringene og banker på halldørene! Vi fighter for å få nok plass i Saltneshallen.

Vi har fått plass, og det er vi utrolig glade for. Men pr. nå er den allerede for liten. Storebror Råde IL har også fått mye plass i Saltneshallen. Men nå har vi fått plass i Rådehallen! Etter år med ønsker har vi plutselig plass i motsatt ende av bygda! Hvorfor? Fordi Råde IL vil ha plass i Saltneshallen. Kompromiss.

Foreldre fra Karlshus og Råde IL undret seg over hvorfor de nå måtte kjøre til Saltnes, når de hadde hall med treningsmuligheter i Karlshus? Ikke spør oss, spør ildsjelene i Råde IL. SSK får ikke lov å benytte møterom som er tilknyttet hallen, og vi har ingen klubblokale, ei heller egne rom. Vi må søke når vi skal benytte kjøkkenet.

Breddeidrett i Saltnes sportsklubb: Tre damer som har gitt seg i kast med innebandy: Elisabeth Krathe Steve, Nina Tokle Bjørnstad og Tone Veberg Sollund.

Breddeidrett i Saltnes sportsklubb: Tre damer som har gitt seg i kast med innebandy: Elisabeth Krathe Steve, Nina Tokle Bjørnstad og Tone Veberg Sollund.

Denne hallen er den arenaen vi håper og ønsker skal binde bygda sammen. For bygda i bygda (Saltnes), men også å skape nye arenaer og cuper, som igjen gir gode relasjoner på tvers. Og ja. Vi har fått et eierforhold til denne hallen. Dette er liksom vår arena tenker vi. Bør vi ha et eierforhold? Vi mener ja, i denne relasjonen.

Her forleden våknet vi opp til store avisoverskrifter i lokalavisene! Storebror Råde IL hadde fått fantastisk spalteplass. «De håper på et løft for «kommunens» idrettslag!» Råde IL ønsker å skape nye arenaer på den andre siden av bygda! Hurra for Råde IL! Dette har de slåss for lenge!

Hvor ble det av det SSK? Å jo. Beklager, mulig vi sov litt i timen. Vi har nemlig ikke helt lært de skjulte kodene, og ennå ikke blitt angrepet av jantelov og «grabb til deg det du kan-mentalitet». Mulig må vi gå i skole for en tøffere attityde hos storebror Råde IL? Fordi: SSKs intensjon var og er å se de viktigste personene i samfunnet. Det er ikke et A-lag som skal frem. Det er derimot barn og unge som er de viktigste personene i samfunnet. Det er dem vi ønsker å skape gode arenaer for!

Vi vet at Råde IL ønsket å ha ett idrettslag i bygda, og å bruke ressursene på det ene idrettslaget. Men hele tanken med SSK var vi så et behov i Saltnes som ikke kunne dekkes av dette ene idrettslaget.

Nærmiljøet vårt ligger ikke i Karlshus. Det er her, rundt oss, rundt skolen, på vår lille bane, og i ballbingen. Med litt bred tankevirksomhet, tenke subjektivt, droppe jantelov, og se de viktigste personene, nemlig barna, så er vi hellig overbevist at til og med ildsjelene i Råde IL er enig med oss.

Nå er vi altså der at vi har blåst motvinden ut av ørene. Vi tramper over janteloven. Vi føler at vi står litt på døra til Saltneshallen og skraper: «Hallo! Kan vi komme inn?» Og ja. Vi har fått plass. Vi er utrolig takknemlige for den plassen vi har fått. Men vi undrer oss over hvorfor vi nå plutselig har plass i Rådehallen.

Eller. Noen av timene vi har fått i Rådehallen et strengt tatt ikke veldig praktiske. Klokken 20.00-22.00 på fredag kveld. Og det ironiske: Råde IL har allerede booket den hallen for kamper på dette tidspunktet. Og kamper går foran treningstid, og sånn må det være. Men: Så var det igjen jantelov og lua i hånda-mentaliteten som vi må dytte bort.

Så kjære Råde IL: Dere klarer dere fint uten oss, men å samarbeide og jobbe felles for barna våre i Råde-bygda, det bør vi kunne klare, samarbeid i to idrettslag.

Og kjære Råde kommune, med fare for å «skite i eget reir» som jo mange har gjort utallige ganger i denne setting. Se oss, bruk kløkt og klokskap. Vi er tilstedeværende, ivrige og dugnadsfokuserte. Forstå viktigheten av oss likt med Råde IL. Vi er kommet for å bli. Og nå tar vi lua ut av hånda og setter den bak-frem på hodet. Bort med janteloven. Vi fortsetter å jobbe: For barna våre og bygda vår, for fellesskap og breddeidrett.

For øvrig godt idrettslig år til alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags