Arbeiderne ved Idun Rygge hadde knapt fått pakket bort 1.mai-parolene da det ble innkalt til allmøte ved ketsjupfabrikken på morgenen mandag 2. mai. Da kunne de gå fra nervøs feiring av arbeidernes frihetsdag til vill jubel over at produksjonen likevel ikke blir flyttet til Sverige. I hvert fall ikke i denne omgang.

Øyenkilen, 1997: De 47 ansatte på «Makrellen», Stabburets Makrell i tomat-fabrikk, fikk vite at de skulle legges ned og flyttes til Sverige. Det sunne fiskepålegget hadde blitt så populært at eieren Orkla Foods så seg om etter mer effektiv og lukrativ produksjon.

Da ble det bråk. De ansatte, tillitsvalgte, lokalavisene og hele Fredrikstad-samfunnet mobiliserte for å stanse utflaggingen. Og det lyktes. Orkla Foods snudde, og sa at «Makrellen» fikk mulighet til å bevise sin konkurransedyktighet.

Nå ser vi flere paralleller til situasjonen på Idun Rygge. Samme eier, Orkla Foods, har omstøtt utflaggingen av ketsjup-produksjonen etter sterkt press fra fagforeninger og lokal- og rikspolitikere. De ansatte får en ny mulighet. Fabrikken skal moderniseres og bli mer effektiv. Eieren vil kreve mer ketsjup tilbake for hver krone brukt i Rygge.

Øyenkilen, 2007: Orkla Foods legger ned «Makrellen». Fabrikken klarte ikke produksjons- og effektivitetskravene, og blir likevel flyttet til Sverige.

Gratulerer med seieren til de ansatte på Idun Rygge, men tro ikke et sekund at kampen er over.