Regjeringen sparket bena under Østfolds flyplass og tusenvis av arbeidsplasser med vilje

Ulf Lervik holder fast ved at det var en sterkt kritikkverdig prosess fra regjeringen som førte til at Moss Lufthavn Rygge ble nedlagt.

Ulf Lervik holder fast ved at det var en sterkt kritikkverdig prosess fra regjeringen som førte til at Moss Lufthavn Rygge ble nedlagt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

LOs distriktssekretær UIf Lervik svarer Roger Larsen som mente Lervik tok for hardt i da han sa 1.000 ble arbeidsledige da flyplassen på Rygge ble nedlagt.

DEL

Meninger

Roger Larsen ønsker en oppdatering når det gjelder antall arbeidsplasser som har gått tapt som følge av regjeringens vedtak av flypassasjeravgiften.

Da «fem på tolv»-forslaget kom en sen nattetime i desember i fjor, var Rygge Sivile Lufthavn (RSL) tidlig ute og advarte om at Moss Lufthavn Rygge kunne bli nedlagt med den følge at 1000 arbeidsplasser kunne gå tapt i Østfold. NHO Luftfart var også tidlig ute og advarte mot flypassasjeravgiften, de beregnet at den ville ramme ca. 5.000 arbeidsplasser landet rundt. Både NHO og RSL med flere har gjentatt disse tallene i høringsinnspillene, og det er disse tallene som er vist til.  

Fakta i saken er at Østfold har mistet en stor arbeidsplass på grunn av regjeringens politikk.

At Frp- og Høyre-regjeringen stemte for flypassasjeravgiften vel vitende om at de sparket bena under flere tusen arbeidsplasser landet rundt, samt at Østfold ville miste sin flyplass, er svært beklagelig.

Prosessen er svært kritikkverdig. Frp- og Høyre-regjeringen og deres støttepartier vedtok avgiften i statsbudsjettet for 2016, uten nødvendig utredning og konsekvensanalyse. Avgiften ble derfor sendt på «hastehøring», uten reel påvirkning for høringsinstansene.

På tross av stort engasjement fra ansatte, tillitsvalgte, LO og NHO, ble avgiften innført og Moss Lufthavn Rygge nedlagt 1. november.

At Roger Larsen nå viser til at arbeidsledigheten i Østfold har gått ned, er ikke riktig. Arbeidsledigheten i Østfold økte med hundre mennesker fra oktober til november. Jeg vil berømme NAV Østfold som har prioritert ansatte ved Moss Lufthavn Rygge i en vanskelig tid.  Som en konsekvens av nedleggelsen ble det opprettet et eget midlertidig NAV-kontor på flyplassen.

Det er svært gledelig at flere ansatte har fått seg ny jobb. Dessverre forteller ikke statistikken hele sannheten. Flere har gått fra en trygg fast jobb til små stillinger og midlertidige vikariater. Hverdagen har blitt snudd på hodet, og flere opplever en usikkerhet for inntekt og arbeidet. Blir kontrakten min forlenget? Kan jeg si nei til ekstravakt i dag? Dette er spørsmål som gjør seg gjeldende for flere i den nye hverdagen etter nedleggelsen av Moss Lufthavn Rygge.

Vi vet at flere av de ansatte ikke har adresse i Østfold, samt arbeidsgivere som ikke bare var stasjonert på Rygge men har blitt flyttet / tilbudt jobb andre steder. Noen har også startet på tiltak, skole, utdanning og noen har også fått sluttpakker som kan føre til at de blir registrert ledige på et senere tidspunkt.

Fakta i saken er at Østfold har mistet en stor arbeidsplass på grunn av regjeringens politikk. Ansatte med familier har tatt konsekvensen. Jeg håper at alle tidligere ansatte ved Moss Lufthavn Rygge går en trygg fremtid i møte, med en fast jobb. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags