Rott dere sammen og vær kjipe russeforeldre

Både politi og ambulanse ble tilkalt til festen Bøndernes Hus i Råde natt til søndag. Tre ble innbragt til arresten.

Både politi og ambulanse ble tilkalt til festen Bøndernes Hus i Råde natt til søndag. Tre ble innbragt til arresten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Randi Hagen Eriksrud i måteholdsorganisasjonen AV-OG-TIL gir råd om hvordan foreldre kan sette grenser for ungdoms drikking på fest.

DEL

Leserbrev

Lørdag gikk en russefest i Råde over styr. Politiet forteller om mange fulle ungdommer, om ordreforstyrrelse og vold mot offentlige tjenestemenn. Festen i Råde føyer seg inn i en rekke negative medieoppslag om russefester som har gått for langt.

Russ skal være røde, blå og svarte dresser, fest og moro etter 13 års skolegang. De siste årene har russetiden satt et helt annet fotavtrykk flere steder i Norge. Fylla har tatt over for festen. Det meldes stadig om seksuallovbrudd, fyll og ordensforstyrrelser i forbindelse med russefester, og russeturer til Hellas med vold, fengsling og ellevill festkultur. Samtidig har russetiden blitt stadig lenger. Den er ikke lenger forbeholdt et par uker i mai; for mange begynner den allerede i 1. klasse.

Nok russebråk

Det er nok russebråk nå. Politibetjent Johan Benitez omtalte i høst russefeiringen som «produksjon av lidelse, seksuallovbrudd, narkotika og ordensforstyrrelser», og sier at vi trenger en samfunnsdebatt om russetiden, kanskje den til og med må avskaffes.

Folk flest er enig. De er lei av at russen oppfører seg på måter som kan skade dem selv og andre. En undersøkelse Respons gjorde for AV-OG-TIL i 2017 viste at 17 prosent av de spurte mente russetiden bør avskaffes, mens 65 prosent sa at den bør begrenses.

Kjipe og kjærlige foreldre

Som foreldre har vi et spesielt ansvar for at barna våre får en trygg og god oppvekst – også i russetiden. Derfor må vi voksne være med på å gjøre jobben med å ta tilbake feiringen. Kort sagt: Foreldre må rotte seg sammen og blande seg inn. Den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre gjøres hjemme.

Den viktigste jobben for å få ungdom til å drikke mindre gjøres hjemme.

Forskning viser at når det kommer til alkohol og festing, hører ungdom mest på foreldrene sine. Foreldrenes synspunkt er viktigere enn venners når de skal velge når de skal debutere med alkohol, og hvor mye de vil drikke.

Foreldrenes jobb

For foreldre kan det være krevende å manøvrere rollen disse ungdomsårene. Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Når skal de komme hjem på kvelden? Hvilke regler skal vi sette for alkohol?

Jeg skal gi dere fire tips på veien:

  • Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Ungdommer som får tydelige signaler fra hjemmet, vil sannsynligvis drikke mindre enn andre.
  • Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
  • Snakk med ungdommen om alkohol.
  • Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

Vær til stede

Selv om barna blir tenåringer må vi ikke slutte å gi barna våre både varme og godhet. Det handler om å stille opp hvis noe skulle gå galt, spørre hvordan de har det og vise at vi bryr oss. I en allerede usikker og vanskelig ungdomstid, fylt med både hormoner, sosiale medier og alkohol, er dette kanskje viktigere enn noen gang tidligere.

De aller fleste kommer heldigvis gjennom ungdomstiden uten de helt store skandalene. Men ungdomstiden kan både bli tryggere, finere og mer minnerik om du som mor eller far våger å være kjip.

For selv om få ungdommer liker å innrømme det: Dere foreldre er faktisk de viktigste personene i livet deres.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags