En stor takk til arrangørene som la dette til programmet 1. mai. Og som tittelen sier, «Livet glir forbi», med alt det inneholder av opp- og nedturer.

Første del av programmet hvor Tor Andersen hadde en prat i sofaen med Trond Henriksen, en tidligere notorisk forbryter og stoffmisbruker, ble på mange måter en «koseprat» om hans liv og bravader. Henriksen har tatt et oppgjør med fortiden, og velger å blottlegge seg for et stort publikum, og ber på sin måte om unnskyldning for hva han har påført alle rundt seg av skader. Et liv vi «vanlige» mennesker ikke kan fatte hva har måttet inneholde av smerte, sorg, nedturer og mye, mye mere!

Den timen gikk fort!

I andre del av programmet førte Stian Soli med et utrolig bra band oss igjennom skjebner i form av tekster han har jobbet med i lang tid, med uvurderlig god hjelp av hovedpersonene selv! Her var det tekster som gikk rett inn i hjerterota, og musikere som med innlevelse klarte å ryste oss følelsesmessig. Dette er ikke en selvfølge i konsertsammenheng.

De kjente tydeligvis tekstene og innholdet meget godt, og lot dette skinne igjennom i fremførelsen sin! Og så var det Stian Soli, som virkelig har gått inn i skjebnene han beskriver i tekstene. Så sårt, rått, vondt, rystende, ja, så vondt at tårene rant i hver eneste fremførelse.

Skjebner som vi hører om, leser om, og kanskje mange kjenner til, ble trykket inn i oss i salen. Ikke påtrengende, men forklarende i disse såre tekstene.

Tilfeldighetene i livet gjør ofte at vi havner der vi gjør!

 

Det at også hovedpersonene i tekstene var i salen, bidro til å forsterke det hele. Her var ungdom som sto frem for oss, og fortalte om hva Trond Henriksen har betydd for dem, uten han ville de vært døde!

Her var tidligere stoffmisbrukere og alkoholikere som viste takknemlighet, og glede over at de hadde kommet seg videre i livet, og i tillegg fremførte teksten om sitt eget liv! Og med en takknemlighet til Stian Soli, og hans engasjement på vegne av dem.

Det kan sikkert skrives side opp og ned om denne forestillingen, men for meg ble det en opplevelse jeg sjelden har vært borti. Da jeg ruslet hjemover etter denne opplevelsen, gikk tankene mine til folk jeg har møtt opp igjennom årene, som lignet på hovedpersonene i denne forestillingen/konserten.

Tilfeldighetene i livet gjør ofte at vi havner der vi gjør! Heldig er jeg som havnet på «riktig» side, men denne opplevelsen satte en skikkelig tankevekker i meg!

Tusen takk til LO Fredrikstad med samarbeidspartnere som ga meg denne opplevelsen! Tusen takk til alle dere som er medvirkende, enten som musikere, tekstforfatter, ja, og til dere tekstene handlet om!

Det gjør vondt i kropp og sjel også dagen derpå. Dette må oppleves av langt flere enn oss som var der 1. mai.