Mennesket er fortsatt primitivt og fullt av ondskap

– De gigantiske kreftene i samfunnet og faren for at vi ikke vil overleve har tiltatt i dette århundre.

– De gigantiske kreftene i samfunnet og faren for at vi ikke vil overleve har tiltatt i dette århundre. Foto:

Av

Roy Kristiansen bruker karakteristikken «intellektuellteknisk overmodenhet og følelsesmessig tilbakeliggenhet» om menneskeheten anno 2020.

DEL

Leserbrev

Som om vi ikke har nok allerede med klimakriser og global oppvarming med ukontrollerte branner i Australia, orkaner og flomkatastrofer, både ute i verden og her hjemme. Store mengder giftig røk fra Australia kan merkes helt til Sør-Amerika.

Den like store trusselen: overbefolkningen i verden, synes man ikke å ta hensyn til.

Og ikke før har vi begynt et nytt år før alvorlige konflikter i midt-Østen eskalerer ytterligere etter drapet på den iranske generalen Soleimani, som provoserer til voldsomme demonstrasjoner i Iran og folkemengdene går amok, og oppviser hvordan primitiv atferd arter seg når man er besatt av hat og hevn. Det paradoksale er at med de store folkemengdene (over en million) under begravelsen trampes eller klemmes over 50 mennesker i hjel!

Man kan jo spørre seg om menneskeheten i det hele tatt utvikler seg bortsett fra teknologisk. Primitive handlinger resulterer ofte i irrasjonelle reaksjoner, og disse krigs- og hevnsyke menneskene er jo en trussel mot fred og sameksistens, og det trues med hevnaksjoner både i øst og vest.

Som Erich Fromm sier: Menneskets hjerne lever i det 21. århundre, mens de fleste menneskers hjerter fremdeles lever i stenalderen.

Nei, jeg har sagt det før og sier det igjen – mennesket er fortsatt primitivt, fullt av ondskap, men når mennesker fortsatt i store deler av verden undertrykkes av religioner og ikke får utvikle seg i frihet, blir vi destruktive og hatets dybde utvikler ødeleggelsestrangen.

De fleste mennesker har ennå ikke oppnådd modenhet til å være uavhengig, rasjonell eller å være objektive. Mennesket undertrykker de irrasjonelle lidenskaper av destruksjon, hat, misunnelse, hevn, fiendtlighet og priser makt, penger, den suverene stat osv., og dyrker læren til menneskehetens store ledere og har gjort læren deres til en jungel av overtro og avgudsdyrkelse. De gigantiske kreftene i samfunnet og faren for at vi ikke vil overleve har tiltatt i dette århundre.

Som Fromm spør i boken «Flukten fra friheten», hvordan kan menneskeheten redde seg fra sin egen ødeleggelse og med dette svelget mellom intellektuellteknisk overmodenhet og følelsesmessig tilbakeliggenhet?

Jeg avslutter med det Odd Strømnes skrev i en kronikk i februar 2007: «Kanskje skjønner vi bedre etter hvert det noen har forsøkt å lære oss: likegyldigheten er vår største fiende».


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags