Nei til kollektiv straff

Romfolket skal ikke straffes for det én av dem har gjort, skriver Lino Lubiana.

Romfolket skal ikke straffes for det én av dem har gjort, skriver Lino Lubiana. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi må klare å utfordre hverandre og ta vare på hverandre samtidig. Vi må bygge tillit nå, for dette vil kreve gjensidig tillit siden! er Lino Lubianas oppskrift for å møte fremmede, og ikke bare av romfolket.

DEL

Leserbrev 

Svar til Anita Viks  innlegg om bortvisning av romani på Lisleby

Voldtekt på Lisleby skaper usikkerhet. Den skyldige må tas og dømmes. Å kaste ut alle vil være en kollektiv avstraffelse som rammer barn og andre uskyldige romani. Det vil være umoralsk, Anita Vik, og muligens brudd på menneskerettighetene. Jeg er glad ordføreren gjør en annen vurdering av avtalen som er laget mellom kommunen og romanifolket på Lisleby.

Det er lett å henge ut grupper og skape unødig angst, Vik, men det er enkeltmennesket, Svein Sylfest, eller Bertolda, som har handlet og skal stå for det hen har gjort. La oss ikke løfte røst mot grupper, men irettesette regelbryteren. Journalister og vi som skriver bedriver ofte en samfunnsskadelig og angstfremmende plassering i bås. Det kan være svært uheldig.  Vi må opptre mer presist så vi ikke mater våre fordommer og skaper avstand, men bygger bruer mellom mennesker.

I uroen over dagens mange dårlige nyheter må vi bygge både dynamisk og statisk sikkerhet. Hva er dynamisk og statisk? For å si det enkelt: Om vi vil ha det bra med naboen, kan vi hilse og i gjensidig glede og respekt ta en prat over gjerdet. Vi bygger et vennskap. Det gir trygghet. Det er dynamisk sikkerhet.

Lino Lubiana.

Lino Lubiana. Foto:

Alternativet er å lage en streng «forsvinn-regel», bygge en høy mur, skaffe en god lås og et stort «kom deg vekk»-skilt og håpe på at naboen ikke kommer over muren forbi bikkja og inn. Det er statisk sikkerhet.

KrF mener byggingen av vennskap og dynamisk sikkerhet må være en kontinuerlig  forsonende aktivitet. Samtidig må vi ha godt trent politi og et våkent lokalt HV i fall en gisselsituasjon eller annen større makts- og voldsutøvelse.

Mye har skjedd på kort tid; unge reiser fra Lisleby til Syria og muslimsk bønn under gangbrua har uroet mange av oss. Flyktninger står ved grensen og vil inn. Bølgene slår inn mot grensene og også i relativt lille Fredrikstad er det uro. Vi står overfor noe nytt som det er lenge siden vi har sett.

Noen er sinte og vil vi skal utestenge og stenge oss bak dører og murer. Noen er roligere og vil rekke ut en vennlig hånd og sier vi må ta imot flere. Stenge eller åpne? Ta imot eller avvise? Høyre eller venstre? Jeg tror på at skribenter, avisredaktører og politikere står sammen i dette dilemma og at vi fort kan få større byrder å bære. Vi må klare å utfordre hverandre og ta vare på hverandre samtidig. Vi må bygge tillit nå, for dette vil kreve gjensidig tillit siden!

Dynamisk sikkerhet er den gode dialog mellom ulike aktører og verdibærere i lokalsamfunnet i Fredrikstad. Dynamisk sikkerhet oppstår når ledere og andre oppsøker og blir kjent med hverandre. Den blir til når kontakt mellom moské og kirke slik biskopen nå legger opp til øker og blir hyppigere. Besøk i innvandrerforeninger, bydelsforeningsarbeid, samarbeid mellom foreldre om barna, kloke og ikke så tabloide aviser kan øke vår dynamiske sikkerhet.

Med kloke aviser mener jeg aviser som vil ta vare på lokalsamfunnet de selv er en del av og ikke bare tjene tabloide penger. Det stjeler trygghet. Går det de andre bra, går det oss bra også. Vårt samspill mellom grupper vil være bestemmende for våre barns livskvalitet og om de lever fredelig sammen i fremtiden. Hva vi som voksne og foreldre gjør nå er avgjørende.

  • Diskuter om kollektiv straff kan forsvares nederst på siden!

Statisk sikkerhet handler om utstyr, bevæpning og låser, gode rammer til politi og HV. Jeg tror HV er viktigere nå enn før, fordi færre politidistrikter gjør at politiet blir lenger unna brukeren og sikkerhetstilbud står i fare for å bli dårligere. Det er viktig at kommunen har kommunikasjon med politi og lokalt HV og at kommunen gir HV rammer for trening og kunnskap i og om lokalmiljøet de skal virke i. Primært betalt av forsvaret selvfølgelig, men ikke uten kommunepolitikeres bevissthet om lokalsamfunnets vel.

Vi skal være myke og kloke, men med en mandig og robust vennlighet om noen tester oss! Det handler om vår integritet som medmenneske, og en viljen til å ta vare på våre lokale hjem, ta vare på alt vi er og alt vi har, slik jeg forstår du velmenende vil, Anita Vik, men også å ta vare på den fremmede far og mor med et gråtende barn på armen eller hjemme i Romania, uten kollektive avstraffelser, når de trenger noen kroner og et sted og være!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags