Tunnelsyn i debatten om romleiren og fattigdom

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– For noen er det nesten blitt et årlig gjøremål å slå blå politisk mynt på bomiljøet som kommunen etablerte for romfolket i 2014, mener Rødt Fredrikstad.

DEL

Leserbrev

Romleiren på Kiæråsen har igjen blitt skyteskive. For noen er det nesten blitt et årlig gjøremål å slå blå politisk mynt på bomiljøet som kommunen etablerte for romfolket i 2014. Hvis det er en kilde som kan henvise til uro og kriminalitet i dette miljøet, ja så spikres det fast i stort format at så er tilfelle. Kunstneren Ingar Aasen har nå vært kilde til et nytt avisoppslag.

Aasens utsagn har tyngde, og enkelte ugjerninger har nok en viss rot i virkeligheten, men bildet som males i media er enda et tilfelle hvor en liten fjær har blitt til fem høns. Fremstillingen av unge rumenere som notorisk kriminelle, som under nattens mulm og mørke endevender gammalt gods og gull, er svært problematisk. Det skapes en forestilling om at romleiren rekrutterer kjeltringer, og truer nærmiljø og lokalsamfunn. Koker vi anklagene ned til det beviselige - er dette fjernt fra virkeligheten.

Å bagatellisere fattigdom og nød, slik som Frp ofte gjør, er et virkelig lavmål.

Frp ynder å kalle disse menneskene for turister, i den betydning å være frivillige og lykkelige på sin ferd til vår forjettede by. Å bagatellisere fattigdom og nød, slik som Frp ofte gjør, er et virkelig lavmål. Fri ferdsel av mennesker er en grunnleggende god verdi. Det er en grunnverdi i europasamarbeidet. Også EØS-avtalen knesetter retten, også for de som eier mindre, til å bevege seg innenfor Europas grenser. Frp slår gjerne et slag for fri kapitalflyt, men fri menneskelig ferdsel ser ut til å falle dem tungt for brystet, spesielt når det ikke forbeholdes de godt bemidlede.

Fattigdom er et sosialt onde vi ikke kan overse eller bagatellisere - det må løses. Og det er urovekkende at noen, fremfor å forsøke å løse utfordringen, heller ser sitt snitt til å brennmerke et helt miljø som kriminelt. Det fremstår også som ganske underlig når politi, vektere, frivillige støttespillere og kommunen bekrefter å ha god kontroll med oppfølginga av beboernes liv i romleiren.

Det er fattet et flertallsvedtak i bystyret om å la romleiren bestå og kommunen skal yte nødvendige humanitære tjenester til beboerne. Dette er solidarisk politikk i praksis, som legger til rette for god samfunnsmessig utvikling.

Vi må se på hverandre med likeverd. Alle folk har sin unike historie og ut av historiske omstendigheter – unike utfordringer. Et samfunn kan ikke akseptere kriminalitet, uansett lovbrudd og uansett hvem som står bak. Men vi må forstå. I likhet med andre nordmenn – ønsker romfolk også å leve sine liv med verdighet og å komme ut av fattigdom. I et solidarisk fellesskap får vi det til.

Rødt Fredrikstad utfordrer de politiske partiene til å videreføre og utvide det kommunale og frivillige arbeidet, blant annet ved å:

■ få i stand tiltak for arbeidsføre, det være seg tilbud om korttidsjobber i kommunal regi.
■ tilby helsesjekk, legehjelp og vaksinasjon.
■ gi barna sosiale aktivitetstilbud.
■ engasjere i brobygging mellom kulturer og utvikle tiltak mot fordommer og diskriminering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags