Gapet mellom fattig og rik kan sluke oss alle

Fattige blir fattigere: Ved utgangen av 2016 eide én prosent av verdens befolkning mer enn resten av kloden tilsammen, ifølge undersøkelser som Hannah Berg viser til.

Fattige blir fattigere: Ved utgangen av 2016 eide én prosent av verdens befolkning mer enn resten av kloden tilsammen, ifølge undersøkelser som Hannah Berg viser til. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Aldri før har det vært så stor forskjell på rik og fattig. Også i Norge har forskjellene økt betraktelig de 20 siste årene, skriver Hannah Berg som er 2. kandidat for Rødt i Østfold ved stortingsvalget.

DEL

Leserbrev 

Lørdag 22. april har Rødt-lag over hele landet aksjonert mot forskjells-Norge. De økende forskjellene er i dag en av de største utfordringene Norge som velferdssamfunn står overfor, og det er på tide å snu trenden.

Forskjellene øker

Aldri før har det vært så stor forskjell på rik og fattig. Ifølge tall fra Oxfam og Credit Suisse Research eide den rikeste én prosent av verdens innbyggere mer enn resten av kloden til sammen ved utgangen av 2016.

Også i Norge har forskjellene økt betraktelig de 20 siste årene. Det er faktisk slik at forskjellene øker raskere i Norge enn i USA. Bare siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med 14 prosent (tall fra Det Tekniske Beregningsutvalget, TBU).  

Mens det virker som fleste partiene på Stortinget har glemt mannen i gata og fortsatt lever i troen på at når-det-regner-på-presten-så-drypper-det-på-klokkeren, så velger Rødt å ta tyren ved hornene. Vi kan ikke vente på en regntid som kanskje aldri kommer.

Ulikhet arves

Gode samfunn skapes ikke av milliardkutt til de rikeste, lederlønninger som løper løpsk eller ved å sette ut bestemor på anbud.

Denne utviklingen må ses i sammenheng med mange faktorer, men noen av de viktigste er en svekket fagbevegelse, lite og dårlige reguleringer av boligmarkedet og skattelette til de aller rikeste.

I mindre og mindre grad er man sin egen lykkes smed; ulikhet går nemlig i arv. Det er en myte at rike mennesker jobber hardere enn resten. 77 av de 100 rikeste i Norge har arvet formuen sin og ikke arbeidet seg til den. 

I dag rammes over 90.000 barn av fattigdom i Norge, det betyr at snart hvert tiende barn vokser opp i et lavinntekts-hjem. De fleste kommunene i Østfold ligger langt over landsgjennomsnittet og bare i Fredrikstad lever over 2000 barn (ca. 15 prosent) i relativ fattigdom.

Igjen er det slik at ulikhet arves, tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet viser at 26 av barn som vokser opp i familier som mottar sosialhjelp vil selv motta sosialhjelp i voksen alder.

Dessverre går vi mot et samfunn hvor økonomisk ulikhet følger deg livet ut.

Urettferdig

Det å være imot store forskjeller handler ikke om å være misunnelig på dem som har mer, det handler om å ta et oppgjør med en politikk som fører til systematisk skevfordeling. Store ulikheter fører til et dårligere samfunn for alle. Det svekker folkestyret, tilliten mellom mennesker og til politikere, og mulighetene til hver enkelt.

Den norske velferdsmodellen er helt avhengig av at så mange som mulig bidrar, men da må alle få en del av kaka. Gode samfunn skapes ikke av milliardkutt til de rikeste, lederlønninger som løper løpsk eller ved å sette ut bestemor på anbud. Gode samfunn skapes når godene fordeles.

En snuoperasjon

Alle har rett på fast jobb med gode arbeidsvilkår, en verdig lønn og tariffavtale. En sterk fagbevegelse er nødvendig for å bevare den norske arbeidslivsmodellen. Rødt ønsker å forby bemanningsbyråer, få bukt med ufrivillig deltid og midlertidig ansettelser, og vi ønsker å sette et tak på toppleder-lønningene i statlige og kommunale selskaper.

Rødt vil at velferd skal være profittfri og inkluderende. Penger ment på å skape gode velferdsordninger skal ikke havne i lommene på private eiere.

Samtidig må det på plass en mye mer progressiv boligpolitikk. Boligprisstigningen har gått amok. Bare i Fredrikstad har boligprisene fordoblet seg siden 2002, noe som gjør det nærmest umulig for lavlønnende, unge, eller enslige å komme seg inn på boligmarkedet. Rødt ønsker et boligtilbud utenfor markedet, samtidig som vi trenger en satsning på ikke-kommersielle utleieboliger og midlertidige boliger for studenter og andre unge.

Dette og mer til skal vi kjempe for når Rødt havner på Stortinget til høsten og i årene fremover mot nytt kommunevalg. Rødt Fredrikstad tar kampen mot forskjells-Norge, fordi vi vet at felleskap fungerer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags