Amundsen redusert til ren underholdning

Pål Sverre Hagen (foran) som Roald Amundsen og Christian Rubeck som spiller Roald Amundsens bror Leon, får begge kritikk for å vite for lite om polarhelten.

Pål Sverre Hagen (foran) som Roald Amundsen og Christian Rubeck som spiller Roald Amundsens bror Leon, får begge kritikk for å vite for lite om polarhelten. Foto:

Av

Odd F. Lindberg om filmaktuelle Roald Amundsen: – Dessverre for hans ettermæle, er han blitt et offer for et litterært lavmål som har fotfulgt ham siden lenge før Sydpolens oppdagelse.

DEL

Kronikk

Roald Amundsen er igjen aktuell i forbindelse med en film om hans liv og bragder. Filmen og Amundsen var også tema i Anne Lindmos program 8. februar. Dessverre ble det tydelig at verken programleder eller de to «Amundsen-brødrene» hadde god nok kunnskap om polarforskeren.

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen, som spiller Amundsen, uttalte at han ikke kjente til hvem Amundsen var av de fire som tok farvel med teltet og det norske flagget på Sydpolen 17. desember 1911. Dette blir svært pinlig når selveste «helten» ikke visste sin plass i rekken. Han trodde at bildet var et atelierfoto.

Dette programmet skal jo være underholdning, men for alle dem som vil vite mer om Roald Amundsen ble det hele ødelagt av fraser og morsomheter.

Selvfølgelig skal man kritisere der det er riktig, og debattere, men da må det være med bakgrunn i reelle opplysninger, og ikke det svada som visse gjør til sitt levebrød.

Dessverre for Amundsens ettermæle, er han blitt et offer for et litterært lavmål som har fotfulgt ham siden lenge før Sydpolens oppdagelse. Den gangen hyllet vi taperen, britene – imperiet selv gjorde som forventet hva de kunne for å legge skylden på Amundsen og beskyldte ham for urettferdig behandling av Robert F. Scott, noe Norge støttet opp under. Sannheten er at britene ble tilbudt trekkhunder av Amundsen i kampen om Sydpolen. (Kilde: Tømrer Jørgen Stubberud, som var en av deltagerne under første fremstøtet mot Sydpolen.) Dette ble blankt avslått. Dette viser noe av Amundsens noble karakter. (Ikke så rart at britene kjente seg krenket. Nå hadde han, foruten Nordvestpassasjen, knepet Sydpolen foran nesa på dem.)

Det er merkelig men denne uviljen mot ham, som alltid har vært til stede i dette landet. Visse har ikke klart, eller hatt et ønske om, å vurdere Roald Amundsen ut fra egen person, men har sett ham og hans bragder i forhold til andres. Det blir feil.

Jeg vil tro at yngre generasjoner ønsker seg fakta – særlig om Roald Amundsen. Selvfølgelig skal man kritisere der det er riktig, og debattere, men da må det være med bakgrunn i reelle opplysninger, og ikke det svada som visse gjør til sitt levebrød.

Jeg hører også at NRKs filmanmelder mener de emosjonelle sider ved Amundsen ikke er tydelig nok, og at filmen ikke gir svar på hva som drev mannen til å gjennomføre alle sine spektakulære tokter. Det er trist, særlig når vi vet at dette kunne blitt en film som virkelig viste frem de menneskelige sidene ved vår polarforsker og store oppdager.

Her er i korthet noen poenger som viser hvor driftig og grundig Roald Amundsen var og som sjelden kommer frem i debatten:

1903–06 Gjennomseilingen av Nordvestpassasjen med «Gjøa»: Han ble den første som kartla solvindenes påvirkning på jorden, og fastslo den magnetiske nordpolens beliggenhet og dens drift mot øst. Innsamling av etnografisk materiale, som det tok flere tiår og bearbeide.

1910–12 Sydpolen: Oppdagelsen av Sydpolen var det primære målet. Antikkens forestilling om lands og vanns fordeling på jorden, ble løst. Samtidig som kampen om Sydpolen utspilte seg, foretok polarskipet «Fram» store tokt i Sydishavet og samlet inn menger med vitenskapelig materiale.

1918–25 Sju år i isen med polarskipet «Maud», Amundsens egen skute, ble den største av alle ekspedisjoner i vitenskapelig forstand i nord. Det innsamlede etnografiske materialet var også her enormt.

1925 Flyferdene med flybåtene N 24 og N 25 hadde til mål å nå Nordpolen og kartlegge Nordishavet. De måtte gi opp foretaket.

1926 Luftskipet «Norge»: Under Amundsens ledelse, fra Ny Ålesund på Svalbard til Teller i Alaska. Nordpolen ble nådd 12. mai klokken 01.25 GMT. Nordishavets hemmeligheter ble avdekket. Amundsen kunne sole seg i glansen av å være førstemann på begge polene.

1928 Heltedøden for å unnsette italieneren Umberto Nobile, etterfulgt av landesorg.

Samlet sett var det store sjøreiser, hunde-, ski- og sledeturer, luftferder, alt for Norge i vitenskapens tjeneste. Dette er mannen vi elsker å forsmå og hate, og som noen tillater seg å kalle for blott en eventyrer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags