Gå til sidens hovedinnhold

Restaurantnæringen tar feil om skjenketider og vold

Artikkelen er over 4 år gammel

Turid Folkestad i IOGT Fredrikstad svarer på kronikken til sentrumsleder Stine Ferguson.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad kommune skal som alle kommuner i år rullere sin alkoholpolitiske plan. Til å komme med et forslag til politisk behandling ble det nedsatt et utvalg. Der har skjenkenæringen møte- og talerett, men vi registrerer at næringen allerede nå har begynt å varme opp politikere og opinion for en skjenketidsøkning på en time.

I den sammenheng sier utelivsbransjens talsperson at de sammen med politiet virkelig har tatt tak for at Fredrikstad skal være en trygg by å ferdes i. Det synes vi er flott. Men det er ikke slik at en times lengre åpningstid ikke får noen betydning for tryggheten. Det viser seg at en times redusert åpningstid senker antallet voldstilfeller med hele 16 prosent. Dette er en studie som er gjennomført i de 18 største norske byene over flere år. Der skjenketiden ble innskrenket gikk voldstilfeller markant ned.

Trondheim er et godt eksempel. De reduserte skjenketiden fra 3.00 til 2.00 i 2008. Politiet kunne rapportere om en betydelig nedgang i voldstilfeller og når det gjaldt tidsrommet to til tre var nedgangen på hele 70 prosent. Analyser av data helt tilbake til 2005 finner ikke belegg for at volden har forskjøvet seg.

Delta i avstemningen og diskuter nederst på siden: Utvidet skjenketid fører til mer vold i sentrum.

En alkoholpolitisk plan dreier seg selvsagt om mer enn skjenketider og næringspolitikk, så vi regner med at politikerne husker at alkoholpolitikk først og fremst er helsepolitikk. Det blir interessant å følge med videre.

Kommentarer til denne saken