Gå til sidens hovedinnhold

Skolegudstjenester, en fin tradisjon for mange, ufrivillig forkynnelse for andre

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg har vanskelig for å tro at man oppnår noen større forståelse og respekt for en religion ved å høre på litt sang og se et skuespill, skriver Simon Laabak, Fredrikstad AUF.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Desember kom i år også, og det samme gjorde debatten om skolegudstjenester. Det er ikke et sjeldent syn rundt juletider at debatten om hvorvidt skoler skal tilby skolegudstjenester blusser litt opp. De siste dagene har det vært flere innlegg i flere aviser, som legger frem diverse positive og negative sider ved skolegudstjenester.

Jeg har selv deltatt skolegudstjeneste da jeg gikk på barneskolen. Jeg kan synes det er fint, men også noe unødvendig. Jeg har vanskelig for å tro at man oppnår noen større forståelse og respekt for en religion ved å høre på litt sang og se et skuespill. Ut i fra hva jeg leser i kommentarfelt fra Facebook-poster om denne saken, så er det ofte mennesker som er veldig for skolegudstjenester, som samtidig mener at man burde kaste koranen ut av Norge og at kristendom er det eneste rette. Det høres ikke ut som respekt og forståelse i mine ører.

Ut i fra hva jeg leser, så er det ofte mennesker som er veldig for skolegudstjenester, som samtidig mener at man burde kaste koranen ut av Norge og at kristendom er det eneste rette.

Jeg har i utgangspunktet ingenting i mot at skoler tilbyr elever å bli med på skolegudstjeneste, men måten ordningen fungerer på i dag mener jeg er problematisk. AUF mener en løsning med aktiv påmelding er veien å gå for religiøse aktiviteter i skolehverdagen. Da vil man måtte melde seg på for å bli med, til bytte med dagens ordning, hvor alle elever påmeldes automatisk. Da jeg gikk på barneskolen var alternativene for de som ikke ble med i kirken ofte noe litt kjedelig, eller noe som kunne oppleves som et forsøk på å få så mange som mulig til å bli med på gudstjenesten. Matematikk hele dagen var blant annet en fulltreffer.

Les også

Fredrikstad-skolen bør tilby skolegudstjenester til jul


Det er ikke slik at det er verdens undergang om elever som ikke er kristne eller tilhengere av en annen religion deltar på en skolegudstjeneste. Det handler om prinsippet at alle religioner skal vektlegges likt i skolen. Ved å bare tilby skolegudstjeneste i en kirke setter man den høyere enn alle andre religioner. Å gå i kirken i jula er tradisjon for mange. Ikke bare for de som er religiøse. Det er en del av vår kultur. Likevel mener jeg at dette ikke burde være noe alle må være med på.

Julen har blitt noe mer enn en kristen høytid. De fleste i Norge feirer jul, religiøse eller ikke. For meg handler ikke denne saken om at man skal fjerne kristendom fra skolen. Det handler om at alle religioner skal bli vektlagt likt. Man tar heller ikke fra mennesker muligheten til å delta i gudstjenester på fritiden. Der er det bli opp til den enkelte om man vil delta, slik det bør være.

Les også

Skolegudstjenester: Det gjelder å fokusere mest på fellesskapet og mindre på Gud

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.