Gå til sidens hovedinnhold

Vi vet hva vi har, tar vi sjansen på et skifte?

Artikkelen er over 3 år gammel

Tor Prøitz skriver at den borgerlige regjeringen har fungert godt selv om det har vært synlig uenighet. Han tviler på at rødgrønn side vil klare det samme.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den første partilederdebatten i Arendal 14. august viste at alle partier har et markeringsbehov enten de sier de skal fortsette eller starte på et samarbeid med andre partier. Dette er ikke noe nytt i den borgerlige fløy da vi gjennom fire år har opplevd mange diskusjoner i full offentlighet om samarbeidspartienes forskjellige syn. Det ser vi også nå i valgkampen. Dette er et godt tegn for et levende demokrati. Gjennom åpne forhandlinger og diskusjoner har samarbeidspartiene gjennom fire år styrt landet på en fin måte.

Med et regjeringsskifte kan det lett bli som det var i forrige rødgrønne regjering. Da opplevde vi at offentligheten først ble orientert når samarbeidspartiene hadde bestemt seg bak lukkede dører.

Gjennom hele valgkampen kjører Ap på at de skapte mange arbeidsplasser i sin siste regjeringsperiode og sammenligner det med hva som er skapt av arbeidsplasser de fire siste år. For det første skaper ikke politiske partier arbeidsplasser, i alle fall gjør ikke Høyre det.

Det som er de politiske partiers område å arbeide på er å tilrettelegge for at næringslivet og andre organisasjoner får vekstmuligheter. Det er stor forskjell på å skape arbeidsplasser under høykonjunktur, som det var i forrige regjeringsperiode, sammenlignet med et sterkt fallende oljemarked som resulterte i masseoppsigelser og permitteringer.

Heldigvis er denne trenden snudd. Arbeidsledigheten er på vei nedover og sysselsettingen på vei oppover. Dette er et resultat av samarbeidsregjeringens politikk, og at markedet viser oppgang.  

Skatt har blitt et sentralt tema i valgkampen. Høyre vil redusere formuesskatten og fjerne den på sikt. Det er å gi gaver til dem som har mye fra før, er Aps svar. Det er ikke veldig mange som har så veldig mye fra før. Flertallet av dem som betaler formuesskatt, er blant annet bedriftseiere. Høyre vil heller la bedriftseierne reinvestere kapitalen i sin virksomhet fremfor å betale formuesskatt. Det gir mulighet for flere arbeidsplasser og økt verdiskaping.

De politiske partiene kjemper for sine partiers valgprogrammer gjennom valgkampen. En flertallsregjering og også en mindretallsregjering vil kreve forhandlinger etter valget. Valgresultatet vil avgjøre hvordan regjeringskonstellasjonen til slutt vil bli. Det er det viktig å tenke på når stemmen skal puttes i valgurnen.

Den nå sittende regjering har levert på mange områder i henhold til det samarbeidspartiene ble enige om. Det borgerlige regjeringsalternativet har fungert i fire år. La valget falle på noe som vi vet fungerer og ikke ta sjansen på noe som ikke er prøvd!

Kommentarer til denne saken