Gigantfylket i Viken har ingen framtid! Lær av Danmark

– En unaturlige konstruksjonen Viken som oppsto nærmest som et benkeforslag, heter det om Viken fylkeskommune.

– En unaturlige konstruksjonen Viken som oppsto nærmest som et benkeforslag, heter det om Viken fylkeskommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Gi oss fylker som omfatter et naturlig fellesskap, hvor folk ser behov for velfungerende byer med et blomstrende omland og levende bygder, skriver Sp-kandidater i Akershus og Buskerud.

DEL

Leserbrev

Det er ikke vanlig at fylkespolitikk får folk til å engasjere seg så sterkt som vi har sett mot sammenslåing av Troms og Finnmark. Folk går mann av huse i en folkeavstemming for å stoppe et vedtak i Stortinget. Det gir håp!

Nå står Viken for tur. Ingen ønsker heller denne unaturlige konstruksjonen som oppsto nærmest som et benkeforslag, uten konsekvensutredninger. Hva vil man løse av problemer og hva vil man oppnå? Hvordan er det mulig å skape interesse for saker i et storfylke fra Hallingdal til Halden? Hvordan kan vi skape nærhet mellom innbyggerne og folkevalgte og sikre at tilliten blir opprettholdt?

KrFs nestleder Kjell Ingolf Robstad bekreftet på politisk kvarter 4. september at de har ingen planer om å lytte til opprør og endre sitt standpunkt når saken kommer opp på nytt når Stortinget samles i oktober. Han har sterk tro på store regioner og har ideelle forestillinger om hvor bra det kan bli. Struktur synes å være viktigere enn både kultur, tillit og innhold. Men det er ingen skam å snu. Det vet alle som har vært på fjelltur når det blåser opp. Og gjør det i tide.

Mye står på spill! Vi vil oppfordre Krf til å se til Danmark. Hvilke erfaringer har de gjort etter ti år med både kommune og region reform? For oss i Senterpartiet er dette en advarsel som vi tar på alvor. Danskene opplever at både informasjon, innsikt og interesse for politikk er blitt redusert, ifølge evalueringen som ble gjort i 2017 (Altinget.dk). Politikken angår ikke folk, de har lite eierskap og «det nytter ikke å påvirke likevel» er beskrivelsen som gis. Valgdeltakelsen går ned, og mest i de store bykommunene. Med store kommuner og regioner er arbeidsbelastningen for de folkevalgte blitt langt større, men selv opplever de å ha mindre innflytelse. Administrasjonen styrer stadig mer.

Dette er holdninger og bekymringer vi hører om, også fra mange andre land. Folks tillit til politikerne og partiene er svekket og polariseringen i samfunnet øker. Stadig flere føler seg ikke hørt. Demokratiet vårt er under press og vil forvitre videre, dersom vi som folkevalgte ikke kan representere folk og deres interesser på en skikkelig måte. Da trenger vi nærhet og kjennskap til hverandre. Vi får som fortjent, dersom vi ikke snur i tide. Gi oss fylker som omfatter et naturlig fellesskap, hvor folk ser behov for velfungerende byer med et blomstrende omland og levende bygder. Dette har vi mulighet til å beholde i Norge. Da kan vi ikke sløse krefter og penger på Viken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags