Finnmark kunne være spennende partner for Østfold?

Fysisk avstand betyr ikke noe. Da kan fylkesordfører Ola Haabeth like godt alliere seg med Finnmark i en ny fylkeskommune, slik det fremstår i tegner og geografinørd Gunnar Johnsens strek.

Fysisk avstand betyr ikke noe. Da kan fylkesordfører Ola Haabeth like godt alliere seg med Finnmark i en ny fylkeskommune, slik det fremstår i tegner og geografinørd Gunnar Johnsens strek.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Østfold kan jo i prinsippet slå seg sammen med hvilket som helst fylke så lenge internettet fungerer og fysisk kontakt ikke betyr noe som helst. Gunnar Johnsen foreslår Finnmark.

DEL

Leserbrev

Østfold pluss Finnmark? Er du glad i kart? Det er jeg. Den gang Norge kranglet om hvor hovedflyplassen skulle ligge, på Gardermoen eller Hurum, lå jeg flat på stuegulvet med store kart samt topografiske og demografiske beskrivelser. Passerspissen landet på Hurum som en klarfavoritt. Det ble Gardermoen.

Nå ligger jeg her igjen og prøver å forstå ideen bak det nye storfylket Viken. Konklusjonen er grei. Våre folkevalgte leser antagelig ikke kart og mobilskjermen blir nok for liten når helheten i den nye fylkesmodellen skal vurderes. Jeg snur og vender på kartet, men får ikke kabalen til å gå opp. Konstruksjonen Viken er rett og slett uforståelig.

For eksempel kan vi bare glemme alt som handler om å skape en fremtidig felles identitetsfølelse på tvers av Oslofjorden. Alle forutsetninger mangler. Med tanke på utviklingen av en infrastruktur som kan gi fremtidens vikinger følelsen av fysisk nærhet ser jeg kun kostbare hindringer. Navnet Viken avslører at Oslofjorden er en fysisk sperre med Oslo som en irriterende propp midt i det hele. I dag må all trafikkmellom de sentrale tett befolkede delene av Østfold og Buskerud krysse over eller under Oslofjorden eller snegle seg i kø gjennom Oslo.

Vi kan jo skype og når som helst besøke Drammen på streetview. Dette åpner helt nye perspektiver tenker jeg.

Hva så med Akershus? Lar dette fylket seg integrere i den nye Viken? I fremtiden vil det meste av Akershus garantert forvandles til en del av hovedstadsregionen og fysisk orientere seg mot Oslo. Heldigvis finnes det et alternativ for deg som hater bilferger og trafikkork og som kvier seg for å benytte ulykkestunnelen under Drøbaksundet. Tunnelen som EU advarte imot husker du.

Hør bare her! Må du absolutt til Drammen, tar du rett og slett fri på jobben og kjører via Enebakk, Lillestrøm, Nittedal, Hadeland, Hønefoss og Hokksund. En strekning på ca. 30 mil. Ta med matpakke!

Hva så med Akershus? I fremtiden vil denne del av Viken ganske sikkert forvandles til en del av hovedstadsregionen og dermed orientere seg mot Oslo. Plutselig ser jeg klart hvordan noen politikere tenker. De er først og fremst opptatt av besluttsomhet og gjennomføringskraft. Dermed blir det en skam å snu, selv om det er tid til det. Dernest er de klare på at teknologien og oljefondet løser de økonomiske overskridelsene underveis.

Strengt tatt, hva har østfoldinger i Drammen å gjøre? Vi kan jo Skype og når som helst besøke Drammen på streetview. Dette åpner helt nye perspektiver tenker jeg. Østfold kan jo i prinsippet slå seg sammen med hvilket som helst fylke så lenge internettet fungerer og fysisk kontakt ikke betyr noe som helst. Så hvem vil bli vår fremtidige partner? Finnmark kunne være en spennende partner? Men nå haster det. Tvangsekteskapet med Troms rykker stadig nærmere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags