Gå til sidens hovedinnhold

Ap er mot det de er for i Viken-sammenslåingen

Artikkelen er over 4 år gammel

Monica Carmen Gåsvatn om regionreformen: Ap vil ha større regioner, så egentlig er de for, men akkurat nå er det valg og da passer det seg å være imot.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen ønsket å legge ned fylkeskommunen og kun ha to politisk valgte nivåer, kommune og stat. Da våknet fylkespolitikere fra Ap som så sine taburetter og goder fjernet. Fylkesordførere, med Ole Haabeth (Ap) i midten, troppet opp på kommunalministerens kontor og krevde «mer makt til større regioner». Kommunalministeren var lydhør og ga grønt lys for at antall fylkeskommuner kunne reduseres. Fylkestingene i Østfold, Akershus, Buskerud og Vestfold besluttet å arbeide med tanke på sammenslåing av fylkene til en større og mer slagkraftig fylkeskommune.

Et 50-talls politikere, ledere og tillitsvalgte har vært samlet gjentatte ganger hvor Østfolds representanter hadde et mål for øyet: «Å finne de beste løsningene for østfoldingen». Sjelden har jeg i mine 20 år i politikken sett større vilje til å finne frem til de gode løsningene, på tvers av politiske skillelinjer og geografiske grenser.

En avtale ble fremforhandlet og fylkesordførerne lot seg avbilde med at de nå sto bak det som skulle bli Viken. Fylkesordfører Ole Haabeth viste til en rekke av de fordelene avtalen ville gi østfoldingene. Administrasjonssenter for Viken skulle legges til Nedre Glomma med strategisk ledelse for plan, miljø og næring, samt operative funksjoner for utdanningssektoren og innen samferdsel. Målet med sammenslåingen var å skape bedre forutsetninger for en kompetent og effektiv administrasjon og tjenesteproduksjon, med attraktive og utviklende arbeidsplasser.

En kan stille seg spørsmål om bakgrunnen for en slik snuoperasjon.

Til tross for at fylkesutvalget var fortløpende orientert om forhandlingene, og til tross for at flertallet var enige i at avtalen var god for Østfold, valgte Ap å stemme mot det de i utgangspunktet var for. En kan stille seg spørsmål om bakgrunnen for en slik snuoperasjon. Var det frykten for at en del fylkespolitikere ville miste sine stillingsressurser, eller var det en taktisk posisjonering for å hindre H/Frp-regjeringen i gjennomføringen av kommunereformen.

Når vi nå ser at Ap/LO bruker denne saken i stortingsvalgkampen, så peker det helt klart mot at dette er et taktisk spill. LOs sekretær Ulf Lervik bruker som et negativt argument at en større fylkeskommune vil føre til større fagmiljøer. En skulle tro at dette burde være noe positivt, i hvert fall for de skal motta tjenestene.

Fylkesvaraordfører Siv Jacobsen, som selv var en del av forhandlingsutvalget, sier at man først burde ha definert hvilke oppgaver nye fylkeskommuner skulle løse før man fastsatte grensene. Det blir det samme som å diskutere om hvem som kom først av høna eller egget. For å understreke fylkeskommunens fortreffelighet viser hun til at det ikke er lenge siden fylkene styrte sykehusene. Slik jeg ser det, er dette en patetisk argumentasjon. Det var nettopp fordi fylkeskommunene ikke klarte å ha ansvar for sykehusene at Stoltenberg-regjeringen besluttet å overføre sykehusene til staten.

Flertallet på Stortinget la tydelige føringer for at færre fylkeskommuner skulle resultere i færre betalte politikere og færre administrativt ansatte. Besparelsene skulle brukes til å bedre tilbudet til innbyggerne.

Det vi vet med sikkerhet er at Ap ønsker tre forvaltningsnivåer i Norge. De vil ha større regioner, så egentlig er de for, men akkurat nå er det valg og da passer det seg å være imot. Tenk om Ap hadde vært mer opptatt av de personene som de skal tilrettelegge tjenester for, skoleelever, barn, unge, eldre, næringsdrivende, etc. Dessverre synes de mer opptatt av å tilrettelegge for seg selv og et system som åpenbart har gått ut på dato.

For Høyre er valget enkelt. Vi er mer opptatt av menneskene enn systemene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.