KrF markerer Krystallnatten: Vi står i fare for å bli blinde for andres smerte

Snublestenen til minne om jødiske Abraham Bernstein, som døde i tysk fangenskap under krigen, kom på plass på Stortorvet 3. juni 2015.

Snublestenen til minne om jødiske Abraham Bernstein, som døde i tysk fangenskap under krigen, kom på plass på Stortorvet 3. juni 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi er ikke onde – vi har bare nok med vårt eget, skriver Lino Lubiana i denne oppfordringen om å ta avstand fra både historiske og dagsaktuelle overgrep mot minoriteter.

DEL

Leserbrev

KrF i Fredrikstad vil gjerne invitere til vår minnemarkering med avgang og fakkeltog fra trappen på Fredrikstad rådhus 9. november. Minnemarkeringen er knyttet til Krystallnatten og hendelsene i Tyskland 9. til 10. november 1938.

Det er 80 år siden dette skjedde og ambassaderåd Dan Poraz, fra den Israelske ambassade kommer til Fredrikstad og deltar under markeringen med en betenkning på Stortorget og foredrag på Kirkens Bymisjonens Café Britannia.

Storm P har en finurlig stripe som fanger inn vår evne til ikke å bry oss. To menn samtaler på gaten: - Hva tenker du om verdenssituasjonen, sier den ene. -Vet ikke, jeg har fått rusk i øyet! svarer den andre.

Etter min mening et godt eksempel på ondskapens banalitet! Vi er ikke onde – vi har bare nok med vårt eget. Det rammer ikke oss – best å holde munn så unngår vi ubehageligheter. Mye trygghet i å bare være musestille så går det over – men ikke alltid!

I Fredrikstad tok jødeforfølgelsen seg etterhvert konkret uttrykk i arrestasjon og deportasjon av en Fredrikstad-borger og norsk statsborger, forretningsmann og idrettsmann Abraham Bernstein ved deportasjon til Tyskland, hvor han døde døde i Auschwitz i 1. desember 1942

Hendelsen fra 1942 har bidratt til at Fredrikstad i 2015 fikk en snublesten plassert på Stortorget utenfor stedet der Bernstein engang hadde sin forretning.

En markering av dagen er viktig og det er viktig at dette kan gjøres til en bredt samlende markering med fokus på de historiske realitetene knyttet til Abraham Bernstein som også fant sted blant oss - og som den gangen gjennom antisemittismen rammet og utsorterte jødene. Fokus bør idag være på svakheter og farer ved vårt eget politisk system, vitenskap og ideologi som også representerer en overhengende fare for sortering av minoriteter og utenfor grupper i Europa og Norge også idag.

Det er ikke vanskelig å peke på politisk debatt som er egnet til å ramme små, sårbare grupper mennesker blant oss – det siste et diskriminerende innspill om 17. mai og behovet for de «kronisk norske»?!

Vi må fokusere på at vi selv hele tiden, i vår iver etter å tekkes hverandre eller vår iver etter nå våre egne små mål, eller unngå ubehageligheter, står i fare for å bli blinde og passive for andres smerte.

Det er gledelig at Fredrikstad 22. november får besøk et tidsvitne fra Krystallnatten - fru Inge Auerbacher som skal møte elever fra Glemmen.

Vi i Fredrikstad KrF mener det er vår plikt å ikke glemme antisemittismen og hva en liten minoritet som jødene ble utsatt for også her hos oss og senest ved drapene i synagogen i Pittsburgh, og slik forebygger den fare at dette skulle skje igjen med den jødiske minoritet eller også med andre minoriteter vi har blant oss.

Vi må ikke glemme....

Lino Lubiana

Gruppeleder Fredrikstad KrF

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags