«Negerærbe» og herrefolkets dårlige samvittighet

«Ællt i negeærbe». Ole-Petter Madland brukte det omstridte uttrykket som slagord.  – Et velbrukt ord blant arbeidsfolk som vet hva det vil si gjøre det skitne, tunge og ubehagelige arbeidet, heter det i innlegget.

«Ællt i negeærbe». Ole-Petter Madland brukte det omstridte uttrykket som slagord. – Et velbrukt ord blant arbeidsfolk som vet hva det vil si gjøre det skitne, tunge og ubehagelige arbeidet, heter det i innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Birgit Skjæret: – Hvem er det ikke som skapte den vestlige velstand med sine krumme rygger og arbeidshender? Faktisk burde heller våre etniske forfedre være de som skjemmes ut, ved sitt brutale bruk av menneskers arbeidskraft som salgsobjekter.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er så lett å glemme bakgrunnen for «velstandssamfunnet». Gjennom mediene, politikken og ikke minst reklame, blir vi stadig minnet om de små og store problemer med utdannelse, karrière og sosial omgang på jobben. Slik det fremstilles skulle man tro hverdagen for folk flest dreier seg om kontorarbeid og lunsjmøter, mens få vier det en tanke at noen har sørget for at de har tak over hodet, og at mange har måttet slite seg til døde for å skaffe til veie de nødvendigheter alle er avhengige av.

Det er så lett å glemme for dem som har trukket vinnerloddet, at noen har skapt de tingene som vi til daglig omgir oss med, og hvis samvittigheten skulle komme til overflaten, så vil det være en forsvarsmekanisme å la være å sette ord på det. Vi liker ikke å tenke på de menneskegrupper det europeiske herrefolket har undertrykket for å komme dit vi er i dag. Vi vil ikke snakke om negere, eskimoer, sigøynere, indianere som er blitt sett ned på. Derfor forbyr vi like godt ordene.

Vi vil ikke snakke om negere, eskimoer, sigøynere, indianere som er blitt sett ned på. Derfor forbyr vi likegodt ordene.

Nå er det bruken av ordet «negerærbe» som skaper de store overskrifter. Det assosieres med noe negativt, og derfor har det gått veien til en politisak. Men ser man nærmere på det, burde det heller lenkes til noe positivt. For hvem er det ikke som skapte den vestlige velstand med sine krumme rygger og arbeidshender? Faktisk burde heller våre etniske forfedre være de som skjemmes ut, ved sitt brutale bruk av menneskers arbeidskraft som salgsobjekter.

Det er lenge siden, sies det. Men på en måte er det brakt frem igjen med debatten om «negerærbe». Et velbrukt ord blant arbeidsfolk som vet hva det vil si gjøre det skitne, tunge og ubehagelige arbeidet som må til for at vi skal ha hus å bo i, veier å ferdes på og skip til å frakte de varene vi alle tar for gitt. Det kan forstås at pensjonerte arbeidere reagerer mot politianmeldelse for bruk av deres interne ord for slavearbeid. Det som imidlertid burde vært utelatt i brevet, er ordlyden om «svenske tilstander», som er et sleivspark mot dem som har flyktet fra krig og nød.

Det finnes kun ett resultat ved at våre egne slitere sloss mot dem som befinner seg på et enda lavere trinn på stigen, og det er at det rike herrefolket blir enda rikere og får gå i fred i maktens korridorer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags