Rådepolitikerne utfordrer idrettslagene til å være mer miljøbevisste

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevRådepolitikerne ber Råde IL ta hensyn til miljøet når de nå skal oppgrade den ene kunstgressbanen i kommunen. Et samlet kommunestyre stilte seg bak oppfordringen, etter initiativ fra Miljøpartiet De Grønne. Årsaken er at gummigranulat fra kunstgressbaner kan være den nest største kilden til mikroplast på land.

Norge er et av de landene i verden med flest kunstgressbaner per innbygger, og det har vært en markant økning de siste 10 til 20 årene. De siste årene har det likevel blitt tydeligere at gummigranulatet som oftest brukes, som oftest av oppmalte bildekk, har sin pris - og inneholder en rekke miljøfientlige gifter som vi ellers i samfunnet prøver å begrense spredningen av. Miljødirektoratet antar at landbaserte kilder i Norge, som kunstgressbaner, forurenser naturen med over 8.000 tonn mikroplast årlig. Når plasten først har kommet ut i naturen kan den forurense i hundrevis av år. Derfor haster det med å komme i gang med effektive tiltak i kommunene.

Alle foreldre til fotballglade barn kjenner problemet med granulater som «rømmer» fra banene. Bare fra èn enkelt kunstgressbane forsvinner det mellom tre og fem tonn gummi fra gamle bildekk, rett ut i naturen. En ny rapport fra miljødirektoratet viser at gummigranulat fra kunstgressbaner innebærer et stort forurensningsproblem i nærområdet. Det påvises dessuten at granulatene innebærer en direkte fare ved at de oppløses til mikroplastelementer som etter hvert inngår i næringskjeden og finner sin vei til middagsbordet vårt. Hvalen som strandet utenfor Bergen med magen full av plastposer sjokkerte en hel verden. Den viste oss hvor omfattende og alvorlig plastforurensningen er, at situasjonen er akutt, og at strakstiltak er nødvendig. I 2050 kan det være mer plast enn fisk i havet om dagens utvikling fortsetter, og mikroplast i maten ende opp med å bli en av de store helseutfordringene i vår tid.

For å stanse plastforurensningen må Norge gjennomføre flere tiltak. Forbud mot bruk av gummigranulat i kunstgress, at Norge tar ledelsen i en global dugnad mot marin forsøpling, krav til biologisk nedbrytbare plast-alternativer og gratis håndtering av marint avfall, er bare noen av tiltakene som må iverksettes.

I tillegg til dette pågår det i disse dager større forskning i Storbritannia og USA for å kartlegge helsevirkningene på barn som oppholder seg mye på kunstgressbaner. Her hjemme har også fotballspillernes interesseforening, NISO, nylig anbefalt at man får en nasjonal granskning av om fotballspillere som spiller mye på kunstgress har høyere kreftrisiko.

Miljøpartiet De Grønne mener derfor det er på høy tid at idrettslagene og kommunen sammen tar tak i problemet og innfører tiltak som hindrer at kulene havner i naturen. Kommuner over hele landet har begynt å erstatte kunstgress av gummi med mer miljøvennlig banefyll, og flere kommuner har også innført forbud mot kunstgress av gummi. I Råde vil det i denne omgang ikke bli utredet om et forbud kan være hensiktsmessig, men det var politisk enighet om å oppfordre Råde IL til å sterkt vurdere alternative løsninger til gummigranulat og at eventuelle merkostander kan søkes dekket av kommunen. Ett alternativ, som har fått veldige gode tilbakemeldinger, er eCork, som er et 100% miljøvennlig produkt og som skal ha minst like gode spillegenskaper som SBR-granulatet. Den krever litt mer fyll og koster litt mer enn det vi bruker i dag. Men det er tross alt en liten pris å betale, for å holde vassdraga våre rene og naturen og helsa frisk. Det håper vi Råde IL kan være enig med oss i. 

Madelen Roxman Ueland

Kommunestyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Råde

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags