Pønkær'n – et håpløst opprør, men hvor ble protesten av?

«Sitt ikke der 'a gett.» Pål Nielsen tok frem igjen «Pønkær'n» på Joker-forstillingen på Båthusteatret i 2010.

«Sitt ikke der 'a gett.» Pål Nielsen tok frem igjen «Pønkær'n» på Joker-forstillingen på Båthusteatret i 2010. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Revyfiguren «Pønkær'n» med østfolddialekt var et håpløst prosjekt, skriver Pål Nielsen, men nå savner han opprøret. – Dagens unge har lagt opp karriereløpet allerede i tolv-årsalderen.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med pønken fikk vi vårt første skikkelige ungdomsopprør. Etter fem år er det mer eller mindre over. Jeg – og lokalrevyen i Fredrikstad – skal være med på å ta skylda for det. Når en fly forbanna bevegelse blir presentert på snill østfolddialekt, da er det slutt. Sitt ikke der ’a, gett!

Punk, eller fornorsket til pønk – ordet dukket første gang opp i en artikkel skrevet av musikkjournalist Dave Marsh tilbake i 1971. Han beskrev en sinna bevegelse av unge som ikke aksepterte noen autoriteter. Pønken var en eneste stor langfinger til alt som var etablert og akseptert. 1975 debuterte Sex Pistols og Sid Vicious. Pønken var født.

Pål Nielsen.

Pål Nielsen.

Inspirert av sinnataggene fra pønken skrev Ragnar «Joker» Pedersen en revytekst til undertegnede – Pønkær’n. Han var østfoldpønker på dialekt. Et håpløst prosjekt. Det er vanskelig å være sinna på en så snill dialekt, men han fikk fram budskapet: «Når jeg møter noen i familien på gata, så hilser jæ’nte! Går bara rett forbi. Tanter og onklær og alt som er. Og dét irriterer døm, sø. Det er jo dét som er meninga.»

Bakgrunn:

  • Pønkrock eller punkrock er en musikksjanger som utviklet seg i USA på 60-tallet.
  • Midt på 1970-tallet hadde pønken etablert seg i Europa. Sent i 1976 hadde band som the Ramones, Sex Pistols og The Clash blitt anerkjent som fortroppen av en ny musikalsk bevegelse.
  • Sex Pistols sin konsert i Oslo sommeren 1977 markerer startskuddet for et norsk punkmiljø. Konserten er en av de mest myteomspunnede rockekonsertene som har funnet sted i Norge.
    (Kilde: Wikipedia)
  • FB bringer en bred reportasje om pønkens «jubileum» lørdag.

Irritere

For det er jo dette som har vært meninga med alle ungdomsopprør – å irritere det etablerte. Fenomenet ungdom ble jo først oppfunnet på femtitallet, før det hadde vi alle vært opptatt av å gjenreise landet. Etterhvert kom økonomien på fote og vi hadde plutselig råd til ungdomsopprør. James Dean spilte inn filmen «Rebel Without a Cause» – og kjørte seg oppskriftsmessig i hjel. Og Bill Haley and his Comets forårsaket rockepptøyer verden rundt, også i Oslo. De voksne hadde endelig fått noe å hisse seg opp over.

Så kom bølge to med ungdomsopprør: Hippiene. Ikke så sinte, bare en masse peace and love og langt hår.  Kanskje ikke så irriterende som den første rockebølja, hippiene var mer plagsomt idealistiske – noe de snart skulle vokse fra.

Pønken

Men så kom endelig uppercut’en: Pønken. De som helt hadde meldt seg ut og ikke hadde noen politisk agende. De dundra løs på instrumentene, selv om de ikke kunne spelle. Og ikke hadde de noen politisk agenda – noe de også dret i. De dret i kort sagt alt. De ville bare lage faen.

Og sånt smeller, selvsagt. Etablissementet syntes ikke at dette var av noen verdi – og dermed hadde vi endelig et ungdomsopprør av stor verdi. Et opprør som kun var til for å irritere.

Eller for å sitere nevnte pønker-monolog: «Vet du hva det verste jeg vet? He? Det er folk som lissom ska forstå vårs pønkerær. For vi pønkerær er´nte ute etter å bli forstått - og det må folk bynna å forstå!»

Hvor ble opprøret av?

Så kom det grusomme åttitallet. Ungdomsopprøret druknet i hårpermanent, korte jakker og digre skulderputer. Vi snakker destruktiv disko og smale kropper. Ingen irriterer seg over det. Og nittitallet og videre? Det er mulig en eldre herre ikke har fulgt med og blir nostalgisk inn til det selvutsettelende – men allikevel: Når – bortsett fra russens hjernedøde påfunn – irriterte ungdommen oss sist?

Jada, jeg vet – jeg er gammel. Jeg har ikke fulgt med. Kanskje finnes det et ungdomsopprør der ute som jeg har greid å misse. Kan det være hipsterne? Men uansett hvor langt skjegget måtte bli, pønk er det ikke. Ungdom i dag er jo mer voksne og fornuftige enn sine foreldre. Mens mange i vår generasjon har lekt seg gjennom livet, og kanskje fortsatt gjør det – har dagens unge lagt opp karriereløpet allerede i tolv-årsalderen.

Når – bortsett fra russens hjernedøde påfunn – irriterte ungdommen oss sist?

En annen virkelighet

Idet dette hjertesukket skrives, kan jeg liksom høre protestene fra min eldste sønn. Han skjeller meg ut som en nostalgisk post-sekstiåtter, som har fått alt oppi henda: En lysende framtid hvor oljepengene glitrer i horisonten under en skyfri himmel. Det ser ikke sånn ut i dag. Dagens unge lever i en annen virkelighet.

Den virkeligheten preges av nedgangstider, politisk uro, terror og generell usikkerhet om hva framtida vil bringe. Man kan bli voksen og fornuftig av mindre. Kanskje er det ikke plass til tradisjonelle ungdomsopprør? Eller har de tatt andre former?

Den nye Sid

Heter den nye Sid Vicious muligens Edward Snowdon? Eventuelt  Julian Assange fra WikiLeaks? Eller finner man slike frontfigurer i miljøbevegelsen? Kanskje er hackerbevegelsen Anonymous den nye pønken?

Alle disse gjør i alle fall mer vei i vellinga enn noen av de gamle opprørerne. Opprøret har gått fra slag og spark i alle retninger til målrettede aksjoner. Sånn sett har det vel skjedd en endring til det bedre.

Ikke så underlig, så voksen og fornuftig som ungdommen har blitt. Autoriteter med svin på skogen bør passe sine edle deler når den nye pønken slår til. I alle fall om vi skal tro på avslutningen i Hasse & Tages pønkermonolog:

Det bor en punkrockare i staden

Han krockar pungar mest hela dagen.

Han krockar stora, han krockar små

Han krockar några tills dom blir blå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken