La oss snakke tabuene ihjel

– Det bør snakkes tidlig om viktigheten av å ta vare på seg selv (og andre), og psykisk helse, skriver Emilie-Alexandra Schei, og mener klasserommene er et bra sted å diskutere bort tabuer.

– Det bør snakkes tidlig om viktigheten av å ta vare på seg selv (og andre), og psykisk helse, skriver Emilie-Alexandra Schei, og mener klasserommene er et bra sted å diskutere bort tabuer. Foto:

Av

– La oss lære om psykisk helse, og hvordan man skal ta godt vare på seg selv. La oss jobbe sammen for å fjerne tabuene rundt de tøffe temaene, skriver Emilie-Alexandra Schei.

DEL

Leserbrev 

Personlig er jeg skuffet. Jeg er skuffet over systemet, departementene og politikerne som sitter på toppen og bestemmer hva vi skal lære på skolen, og hva som ikke er nødvendig å lære. Samfunnet er hele tiden i utvikling, og det samme bør skolesystemet være. Hvorfor finnes det ingen som lærer oss å betale regninger? Hvordan man skal disponere penger på en god måte? Hvordan man blir den beste versjonen av seg selv? Hvordan man blir selvstendig, og klarer seg på egne ben? Hvordan man kan takle sykdom, enten psykisk eller fysisk?

Dette er tanker jeg kan sitte med på skolenbenken. Ikke fordi det ikke er nyttig å lære om hjerte- og karsystem, fordøyelsessystemet og Olga på 90 som er dement og ønsker å dø, men fordi det finnes så mye mer som er ekstremt viktig. Som ikke nevnes i det hele tatt. Temaer vi ikke snakker om, lærer om eller fordyper oss i. Vi tilbringer ekstremt mye tid på skolebenken, og store deler av hverdagen vår går bort til skole, lekser, prøver, innleveringer og fremføringer.

Jeg har virkelig ikke forståelse for hvorfor ikke temaer som blant annet «psykisk helse», «hvordan man blir den beste versjonen av seg selv», og «hvordan man takler motgang» er satt mer fokus på. Jeg er 18 år og bor ikke hjemme. Jeg flyttet ut som 17-åring. Hvordan mener dere at jeg skal kunne alle disse tingene, som 17-åring om ikke skolen tar ansvar for å lære meg det?

Vi må tørre å kjempe for at det ikke lenger skal være tabu, og faktisk stille opp for dem som sliter.

Jeg mener ikke å legge alt ansvar på systemet, da familie, miljø og oppvekst også spiller inn på disse temaene. Likevel burde disse temaene vært obligatorisk på alle skoler, samme hvilken linje du har valgt. Det bør snakkes tidlig om viktigheten av å ta vare på seg selv (og andre), og psykisk helse. Vi må tørre å snakke om de tøffe temaene. Tørre å kjempe for at det ikke lenger skal være tabu, og faktisk stille opp for dem som sliter. Personlig tror jeg det hadde vært mye mer akseptert og respektert å slite psykisk, om dette var et tema på skolen.

Vi lærer at man har feber om man ligger på over 37,8 (det varierer litt), hvordan fjell blir til, hvordan man ikke kan blande to kjemikalier og hvordan ting har utviklet seg. La oss lære om psykisk helse, og hvordan man skal ta godt vare på seg selv. La oss jobbe sammen for å fjerne tabuene rundt de tøffe temaene. La oss snakke det ihjel - og få dette inn i alle klasserom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags