Utforder politikere og religiøse ledere: Bruk Pride-paraden til å skape mer toleranse

Skeiv Ungdom Østfold samlet flere hundre mennesker til en solidaritetsparade i Fredrikstad sentrum i september i fjor. Senere denne måneden får byen oppleve sin første virkelige Pride-parade. Arkivfoto: Kristian Bolstad

Skeiv Ungdom Østfold samlet flere hundre mennesker til en solidaritetsparade i Fredrikstad sentrum i september i fjor. Senere denne måneden får byen oppleve sin første virkelige Pride-parade. Arkivfoto: Kristian Bolstad

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ap-politiker David Tehrani har store forventninger til Pride-paraden i Fredrikstad 25. august.

DEL

Leserbrev

For første gang skal Pride feires i Fredrikstad. Jeg gleder meg! En undersøkelse utført av Bufdir fra juni viser blant annet at menn er mindre tolerante enn kvinner, og at det er tildels store regionale forskjeller i befolkningens holdninger til lesbiske, homofile, bifile, trans, interkjønn og queer-personer (lhbtiq-personer).

Holdningene har blitt noe bedre over tid, men det må bli enda bedre. Jeg blir glad hver gang jeg ser to menn eller kvinner holder hendene i gatene i Fredrikstad, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Undersøkelsen viser at ti prosent av befolkningen grøsser seg ved tanken på homofile menn. Én av seks menn ville ha flyttet seg for å skape større avstand til en homofil mann, hvis de kom tett på. Videre viser undersøkelsen at 20 prosent av menn er negative til at homofile menn holder hender i offentligheten.

I 2017 mottok politiet 549 anmeldelser om hatkriminalitet, en økning på 17 prosent fra året før. I 83 av disse sakene var hatmotivet knyttet til seksuell legning. Det er gledelig at unge har mer positive holdninger til lhbtiq-personer, der har vi voksne mye å lære. Vi må kvitte oss med utdaterte holdninger.

Holdningene har blitt noe bedre over tid, men det må bli enda bedre.

Det er trist å se at unge må skjule hvem de er i byen vår, det trist å høre at mange først opplever friheten til å leve ut sin seksuelle legning først når de flytter fra Fredrikstad. Det er med sorg jeg hører om muslimske homofile og lesbiske som ikke tør å vise hvem de er fordi de kan bli utsatt for represalier og trussel. Ingen skal oppleve å bli møtt med fordommer på grunn av hvem man er.

Vi alle har et ansvar for å bekjempe negative holdninger. Med dette utfordrer jeg alle 53 politikere i bystyret, samt alle muslimske og kristne religiøse ledere. Som politiske og religiøse ledere har vi stor påvirkningskraft. La oss bruke den for å skape mer toleranse i byen vår: Delta i den aller første Prideparaden i Fredrikstad 25. august 2018 for å vise vår solidaritet og for å vise at vi ikke tillater diskriminering og forskjellsbehandling på grunn av seksuell legning. La oss feire mangfoldet sammen.

Happy PRIDE.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags