Justisministeren: Et nytt nærpoliti skal utvikles

Betydelige styrker i sving under en politiaksjon på Kråkerøy. Justisministeren mener den lokale forankringen kan ivaretas uten at lensmannskontorene.

Betydelige styrker i sving under en politiaksjon på Kråkerøy. Justisministeren mener den lokale forankringen kan ivaretas uten at lensmannskontorene. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Justisminister Anders Anundsen svarer Ruth Iren Grimstad, og sier det er viktigere at politiet kommer når du trenger dem enn å ha et lokalt lensmannskontor.

DEL

Leserbrev

Er det virkelig slik at denne reformen gjør at politiet kommer nærmere folk, spør Senterpartiets gruppeleder i Råde, Ruth Iren Grimstad, i Fredriksstad Blad 22. september.

Det er tilbudet til publikum og kvaliteten på tjenestene politiet yter, som er styrende for nærpolitireformen.Politiet skal komme når du trenger dem. Det er viktigere enn å ha et lokalt lensmannskontor med kort åpningstid og noen få ansatte.

En rekke tiltak i nærpolitireformen vil bidra til politiets lokale forankring. Det er stilt krav til politiets responstid som tydeliggjør forventningene til politiet og gjør at de må planlegge tjenesten slik at folk får hjelp når de trenger det. Responstidskravene vi innførte i 2015 skal forbedres i årene som kommer.

Politidirektoratet er gitt i oppdrag å vurdere nye ordninger for å oppnå bosetting og tilstedeværelse av politi i lokalsamfunnene.

Antallet tjenestesteder i politiet skal reduseres, og et nytt nærpoliti skal utvikles med vekt på at polititjenestene skal være nærmere publikum. Alle kommuner skal få en politikontakt som har ansvar for at anbefalinger fra lokale samarbeidsorganer for forebygging følges opp i politidistriktet. Politikontakten skal ha nær dialog med kommunene om forebygging, patruljering og oppfølging i den enkelte kommune. Det gir mer målrettet forebygging og bedre politikraft til å håndtere hendelser. 

Anders Anundsen.

Anders Anundsen. Foto:

Vi innfører «politiarbeid på stedet» slik at en større del av politiets arbeid gjennomføres av patruljene på stedet. Det kan tas avhør direkte, bilder, video og bevis kan sikres av den først ankomne patruljen. Det gir økt kvalitet på etterforskningen og bedre service for publikum.

Politiets beredskap blir bedre ved at det frigjøres mer politikraft som kan omdisponeres til patruljetjeneste.

Regjeringen bygger opp politiet og sikrer en politidekning på to politifolk per tusen innbyggere i løpet av 2020. Det betyr at vi ansetter om lag 350 nye politifolk hvert eneste år, i tillegg til de nesten 350 som erstatter politifolk som går ut av tjeneste årlig.

Les også: Grålum vrakes - Ski blir hovedsete

Ulf Leirstein: Politireform for fremtiden

Runar Arnesen: Reform med god hensikt trenger penger

Nærpolitireformen støttes av alle partiene på Stortinget unntatt Senterpartiet, SV og MDG. Det viser et sterkt politisk engasjement for å gjennomføre nærpolitireformen med kvalitet og ønske om ytterligere forbedring av en allerede god polititjeneste.

Sluttresultatet skal være et politi som er operativt, synlig og tilgjengelig, og som har kapasitet og kompetanse til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger, og sikre innbyggernes trygghet.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags