Gå til sidens hovedinnhold

Stemmerett til 16-åringer er feilspor

Stian Georg Bjerkebakke Westin

Fredrikstad Høyre og Den Konservative Studenterforening

Følg på: Twitter

Artikkelen er over 4 år gammel

Stian Georg Bjerkebakke Westin avviser Trond Svandals forslag om å la 16- og 17-åringer i Fredrikstad få stemme ved lokalvalg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en feilsporing å diskutere stemmerett for 16-åringer før vi har tatt den prinsipielle debatten om myndighetsalderen bør senkes.

Stemmeretten har historisk sett alltid vært høyere eller like høy som myndighetsalderen, med unntak av to korte perioder på 60- og 70- tallet der flere av grensene ble nedjustert. Å senke stemmeretten uten å senke myndighetsalderen vil derfor være en radikal forandring.

Fra man er barn til man blir myndig får man gradvis flere rettigheter, plikter og ansvar for eget liv. Som 13-åring kan man begynne å ta småjobber. Når man er 15, er man strafferettslig ansvarlig og man har rett til å melde seg inn og ut av foreninger eller livssynssamfunn som man selv ønsker.

Å kunne stemme skiller seg fra dette ved at du har myndighet til å bestemme over livene til de andre i kommunen din, fylket ditt eller landet. Mener Venstre at man som 16-åring skal ha rett til å bestemme over alle de andre i kommunen, men ikke ha rett til å bestemme over seg selv?

Som 16-åring er man selv ikke valgbar. Dette fører til et snodig paradoks der man kan stemme på de som stiller til valg, men ikke ha lov til å stille til valg selv. En løsning på dette hadde selvsagt vært at man innførte en ordning som tillot 16-åringer å stille til valg. Det ville imidlertid skape en rekke juridiske og samfunnsmessige problemstillinger. Skal en 16-åring kunne legge premissene for byens alkoholpolitiske retningslinjer, uten selv kunne bli servert alkohol?

Venstre ønsker å innføre stemmerett for 16-åringer. Men bruker samme argumentasjon som kunne blitt brukt for å gi 15-åringer, 14-åringer eller 13-åringer stemmerett. Det er en feilsporing å diskutere stemmerett for 16-åringer før vi har tatt den prinsipielle debatten om myndighetsalderen bør senkes.

Det er svært viktig at våre yngste medborgere engasjerer seg og får anledning til å få sine stemmer hørt. Min mening er at man bør legge enda mer til rette for at ungdom kan engasjere seg og komme til orde i andre arenaer, som for eksempel i egne partier eller viktige organer som ungdomsrådet, før vi senker stemmeretten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.