Omkamper, byråkrati og «nullpartier» må stoppes

Små med innflytelse: Trine Skei Grande (Venstre) og Knut Arild Hareide (KrF) under budsjettforhandlingene høsten 2014.  Arkivfoto: Berit Roald, NTB scanpix

Små med innflytelse: Trine Skei Grande (Venstre) og Knut Arild Hareide (KrF) under budsjettforhandlingene høsten 2014. Arkivfoto: Berit Roald, NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ulf Tolfsen vil ta fra småpartiene makt: Hele det politiske systemet i Norge må endres slik at det blir mer handlekraftig.

DEL

Leserbrev 

Vårt demokratiske politiske «system» har blitt mindre og mindre handlingskraftig og er svært kostbart i drift med alle sine utredninger og omkamper. Systemet skaper beslutningsvegring. En av hovedårsakene til dette er de senere års ekstremt økende byråkratisering som ingen ser ut til å kunne stoppe. En prosess som kommer til å kvele oss og resultere i 65 prosent skatt, ifølge den seneste tunge rapporten fra Rattsø utvalget.

For å nevne noen gjengangere vi «aldri» blir ferdig med; Dobbeltspor og hurtigtog til utlandet, utbygging av kollektivtrafikk, utbygging av veier, sykehus-«føljetongen», utvikling av alternativt næringsliv etc., etc. Det er vanvittig at det skal ta ti år å få gjennom en plan. Jeg kan avslutte med vårt overadministrerte «hobby»-forsvar.

Ulf Tolfsen.

Ulf Tolfsen.

Det blir ikke mye igjen til fysisk forsvar når mye av midlene slukes til administrasjon. Offiserer må levere inn pistoler fordi man ikke har råd til ammunisjon og vi har ikke råd til beskyttelsesbunkere for JSF-jagerflyene til én milliard per stk. Skandale etter skandale, en av de siste er prosessen rundt valg og innkjøp av redningshelikoptre og hva skal vi si om Yme, plattformen til milliarder som er ubrukelig og må skrotes!

Det som nå forverrer situasjonen ytterligere, er en økende tendens til at småpartiene kommer i vippeposisjon og derved får uforholdsvis mye makt. Dette skjer ved at man tillater koalisjoner med «nullpartier» rundt sperregrensen. Et annet besynderlig fenomen er at mediedekningen disse partiene får ikke står i noe som helst slags forhold til størrelsen. Uttrykket røde eller grønne journalister kan i likhet med sensasjons elementer være en av årsakene, men minoritetenes diktatur er et faktum.

At «nullpartier» som SV, V, KrF og nå senest MDG får så mye makt, er ikke akseptabelt. Når mellom 93 og 97 prosent av velgerne ikke stemmer på hvert enkelt av disse partiene, bør det ringe noen klokker!

Snakker man med mannen i gata som stemte på et av de store, Ap, H, Frp eller Sp, er nesten alle enige i at dette ikke fungerer. Ser man bare noen tiår tilbake var det alltid en av de store som endte opp som klar vinner eller i koalisjon med et av de andre store.

Dette ble akseptert, men når systemet tillater at «nullpartier» med arrogante «besservissere» og politiske prinser og prinsesser tar makten, må noe gjøres. En ting er å stemme taktisk så et av de store partiene vinner, men systemet må endres slik at påvirkningsmuligheten står i proporsjon til andele stemmer.

En idé kan være å eliminere partier med under ti prosent tilslutning og innføre flere valgomganger til et av de største får majoritet. Som i en rekke land må da minoritetene, avklare sine kampsaker innen de store partiene etter normale demokratiske prosesser. Vi får håpe velgerne får frem faglig dyktige ledere fremfor ledere med en kortsiktige og populistiske profil. Politikerne snakker om behovet for forenkling, men det motsatte skjer.

Hvis ingen stopper omkampene, beslutningsvegringen, byråkratiet og et voksende regelverk, vil velferdssamfunnet forvitre. Slik situasjonen er nå, føler de fleste seg hjelpeløse uten evne til å kunne påvirke politikken. Man blir likegyldige så lenge velstanden er høy nok, men de fleste blir direkte forbannet når partier under sperregrensen tilegner seg urimelig mye makt. Systemet må revideres!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags