Fredrikstad bør innføre forbud mot handleposer av plast

– Vær miljøbevisst nok til ikke å bære varene dine hjem fra butikken i handleposer av miljøfiendtlig plast, ber Jan Sandvik.

– Vær miljøbevisst nok til ikke å bære varene dine hjem fra butikken i handleposer av miljøfiendtlig plast, ber Jan Sandvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jan  Sandvik skriver at afrikanske land går foran når det gjelder å forby forsøplende plast. Han vil at Fredrikstad skal følge etter.

DEL

Leserbrev 

Med afrikanske land i førersetet  har stadig flere av verdens land og folk innsett at plast er en kilde til destruksjon av vårt miljø og dermed en forbannelse for vår, våre barns og barnebarns fremtid.   I følge opplysninger på nettet har blant annet nedenfor opplistede land  innført forbud mot bruk av plast til ulike formål :

KENYA har innført forbud mot produksjon, import og bruk av plastposer. Unntak er gjort  for  plastposer som fremstilles til industriell bruk. Brudd på loven kan resultere i inntil 300.000 kroner i bot eller fire års fengsel. 

ETIOPIA forbød produksjon og import av plast til engangsbruk i 2011.

KAMERUN forbød plastposer i 2014.

ERITREA forbød bruk av plastposer i 2005.

TANZANIA forbød plastposer i 2006.

TUNISIA, forbud mot handleposer av plast trådte i kraft i mars 2017.

MOSAMBIK forbød  produksjon, import og salg av tynne plastposer f.o.m. 2016.

FRANKRIKE forbød handleposer av plast i 2015. Bestemte i 2016 at også plastbestikk, kopper og tallerkener blir forbudt innen tre år.

STORBRITANNIA har forbudt microplast i sminke og skjønnhetsprodukter f.o.m. slutten av 2017.

ESTLAND har forbudt gratis, tynne plastposer i butikkene fra og med juli 2017.

CALIFORNIA forbød plastposer i 2016.

Som en ser har noen land i flere år hatt forbud mot blant annet bruk av handleposer av plast. Her i Norge ser det ut for at myndighetene stort sett er overbærende med plastens miljøforurensing  i forhold til den betydning den i mange sammenhenger har for landets sysselsetting?

Journalist Johan Vetvik hadde før jul 2017 en meget tenksom artikkel om plast i «Avisa Nordland». Med Vetviks tillatelse gjengis hans artikkel her:

«Jeg er ingen miljøaktivist, bare en, med rette, bekymret innbygger som lider av, en lett forståelig, miljøangst. Til å være av arten homo sapiens, jordens farligste rovdyr, høres det kanskje rart ut, men det er trolig en sammenheng her. For vi har for lenge siden tatt herredømme over jorden, uten å ta det forvalteransvaret som følger med på alvor. Det er det flere enn jeg som mener.

I boken «Sapiens» slår forfatteren Yuval Noah Harari fast at vi langt på vei har utryddet de fleste andre artene på kloden, inkludert alle andre menneskearter. Unntaket er verdenshavene, bortsett fra at hensynsløs fangst og fiske satte enkelte pattedyr og fiskearter under et enormt press før denne aktiviteten ble regulert.

Vi er nær ved å lykkes med å luke ut de siste miljøkriminelle på verdenshavene gjennom kvoter, fangstreguleringer og sporing av fartøy. Men har sovet i timen når det kommer til at vi har tillatt oss to miljøbelastninger som truer med å ødelegge det vi skulle beskytte.

Det ene er utslipp av drivhusgasser, det andre er bruken av fossil mineralolje til produksjon av plast. Og vi nordmenn sitter med ansvar til så langt oppover ørene at vi burde være de første til å vedgå vårt historiske ansvar ved å feie vekk vår egen dobbeltmoral.

Det som står på spill er nemlig det eneste arealet vi i praksis har igjen der vi kan øke produksjon av mat, nemlig havet. For landjorda er allerede utbyttet mer enn den tåler. Industrien er i følge plasticoceans.org nå oppe i en årlig produksjon av plastprodukter på svimlende 300.000.000.000 kilo, tre hundre millioner tonn. Mer enn åtte millioner tonn av denne plasten blir dumpet i havet i form av drikkeflasker, plastposer, innpakningsplast, klær og mikroplast.

Mer enn 40 prosetn går til innpakking av varer. Og hvert eneste minutt, døgnet rundt, tas det i bruk 1 million handleposer av plast – 500 milliarder poser i året verden over.

Dette kan ikke fortsette. Vi har gått i en av evolusjonens feller der åten er ønsket om et enklere liv og konsekvensen at vi fortsetter å sage på den grenen vi sitter på.

Vi burde derfor gå for utfasing av alle plastprodukter som i kosmetikk, klær og husholdning snarest mulig. Jeg er klar over at dette kan høres utopisk ut for mange, men mener det er nødvendig, samtidig som jeg tror det er mulig. Svaret kunne vært at alle ble med på innlevering av alt plastavfall, som så skulle gå til resirkulering.

Dette er ikke realistisk. Dessuten går resirkulert plast blant annet til å produsere fleece-produkter, noe som gjør situasjonen enda verre. For denne typen klær er produsert ved hjelp av teknikker som omdanner store plastfragmenter til mikroplast, som slippes ut med vaskevannet og er tilnærmet umulig å fange opp – bortsett fra at vi får den igjen i maten som vi høster fra havene.»

Jeg har en oppfordring til Fredrikstads bestemmende myndigheter:  Forby bruk av handleposer av plast i byens butikker!

Og til byens befolkning: Vær miljøbevisst nok til ikke å bære varene dine hjem fra butikken i handleposer av miljøfiendtlig plast.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags