Vi har hørt at innen 2050 kan det være mer plast enn fisk i havet. Søndag kunne vi se en video av Kystlotteriets grunnlegger Sten Helberg på Facebook. Den viste opprørende scener med forsøpling rett utenfor bedriften Frevar. Det var mer søppel og plast enn gress å se i grøftekanten.

I forrige bystyremøte vedtok vi Frevars strategi med visjonen «Innovative løsninger for miljøets beste». Samtidig omtales plastforsøpling som verdens raskest voksende miljøproblem. Da kan ikke en miljøbedrift i sin forgård være bekjent med så dårlig håndtering av avfall, også som nærmeste nabo til et naturreservat.

Samtidig er det lyspunkter. Det er et enormt stort engasjement for saken om marin forsøpling. Forrige uke var over 400 elever fra Glemmen vgs. med å gjøre en heroisk innsats med å rydde. De plukket over 150 sekker søppel. Mange organisasjoner, skoler og barnehager er med på ryddeaksjoner.

Stadig flere er å se med en pose i hånda når de er på tur, og tar med seg plastavfall på veien. Plogging har blitt en trendy og nyttig treningsform, med å samle plast samtidig som man er på treningstur.

I dag, mandag,  starter også en ny dokumentarserie på NRK, Planet Plast. Programleder Line Elvsåshagen, sammen med marinbiolog Pia Ve Dahlen, var begge på helgens Lindmo, og ga oss alle kunnskap og inspirasjon til å ta vare på planeten, den blå planeten. «Make the ocean great again», var oppfordringen fra marinbiologen.

Her må det tas grep med forebyggende rydding av søppel for å hindre at det havner i havet. Vi ber om at Frevar følger sin strategi og visjon, og viser vei som miljøbedrift, også som ansvarlig nabo til Øra naturreservat.

Les også

Fredrikstad bør innføre forbud mot handleposer av plast