Råde på vei mot å bli en «plastfri» kommune

Kari Koppang Fuglevik, Råde KrF

Kari Koppang Fuglevik, Råde KrF Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Råde kommune skal igang med konkrete tiltak for å bli «plastfri». Kari Koppang Fuglevik, KrF, er fornøyd selv om partiet ønsket strengere tiltak.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Plast er til nytte, men også til besvær. Nå har verdenssamfunnet omsider forstått at plasten kan være et stort problem. Man må bruke den med vett og forstand og sørge for at plasten ikke kommer på avveie.

KrF er opptatt av miljøspørsmål og har i program en målsetting om å redusere plastbruken i kommunen. For ett år siden fikk KrF et enstemmig kommunestyre med på følgende vedtak:

1. Kommunestyret og andre politiske utvalg skal fra denne dato unnlate å benytte plastkrus eller plastbestikk.

2. Alle kommunale arrangementer skal i størst mulig grad være plastfri.

3. Rådmannen utreder tiltak for hvordan Råde kan bli en plastfri kommune. Alle virksomheter pålegges å lage en plan for sin håndtering av plastavfall.

På bakgrunn av dette vedtaket har det nå blitt utarbeidet en plan som fokuserer på lokale tiltak som vil bidra til at Råde blir en plastfri kommune. Planen beskriver et bredt spekter av kortsiktige og langsiktige tiltak som skal bidra til å redusere unødvendige plastartikler og stoppe tilførselen av plast til naturen. I tillegg fokuserer den på tiltak om å fjerne eksisterende plastforurensning.

Det gjøres allerede en del for å begrense bruken av plast i Råde. Hver vår blir strendene ryddes for uønsket plast og annen forsøpling med innsats fra skoleelever, Skjærgårdstjenesten og miljøbevisste innbyggere. Bønder har gratis returordning for plast. Mange innbyggere er flinke til å sørge for at plastavfall blir levert på riktig måte.

Ingen kommune kan bli helt «plastfri», men det er mange ting som kan gjøres når man legger til rette og systematiserer avfallshåndteringen av plast og begrenser eller finner gode alternativer der det er mulig og dette ikke medfører nye problemer.

Nå har kommunestyret vedtatt tiltaksplan «Råde kommune som plastfri kommune». Forhåpentligvis vil en slik plan være med på å bevisstgjøre oss. Slike planer er en kontinuerlig prosess, nye ting kan komme på som forbedrer eller endrer mulighetene til å møte «plasthverdagen».

Vedtaket kunne vært enda strengere og mer forpliktende slik MDG foreslo, men KrF er glad for at et enstemmig kommunestyre ønsker en kommune der man har et verktøy til å møte klimautfordringene som plast er en del av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken