Hurra for vakrere veikanter

Vakker fagerklokke i veikanten. De hvite blomstene er en sjeldenhet. Päivi Hilska venter å se flere slike bilder i år, etter at det er bestemt å utsette kantslått langs fylkesveiene til ettersommeren.  Alle foto: Päivi Hilska

Vakker fagerklokke i veikanten. De hvite blomstene er en sjeldenhet. Päivi Hilska venter å se flere slike bilder i år, etter at det er bestemt å utsette kantslått langs fylkesveiene til ettersommeren. Alle foto: Päivi Hilska

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Blomsterenger langs veier er gull for sommerfugler, biller og humler, og til glede for oss mennesker, skriver Päivi Hilska som tidligere har kritisert kanslåtten langs veiene, og nå gleder seg over mer blomstervennlig praksis langs fylkesveiene.

DEL

Leserbrev 

Tre ganger hurra for fylkestingets vedtak om at kantslått langs fylkesveiene utsettes til ettersommeren, og hurra også for Miljøpartiet de Grønne som tok opp saken i fjor høst. Nå er det håp om at plantene rekker til å produsere frø for å sikre etterslekten. Blomsterenger langs veier er gull for sommerfugler, biller og humler, og til glede for oss mennesker.

En stor fan av fargerike blomstrende veikanter som jeg er, vil jeg fortelle her mine sommerminner fra i fjor, dog ikke av den beste sorten.

Jeg ferdes forholdsvis ofte langs riksvei 111 mellom Sarpsborg og Fredrikstad, kulturlandskapet der er landlig og grønt, men uff og atter uff, veikantene ble skamklippet hulter til bulter, for ikke å si maltraktert. Deprimerende nok ble hærverket gjennomført allerede før midtsommerblomstene rakk til å åpne knoppene sine.

For sikkerhets skyld ble deler av midtrabatten mellom gang-/sykkelveien og kjørefeltet sprøytet meg gift senere på sommeren, av uforståelig grunn, eller var det kanskje for å øke framkommelighet og trafikksikkerhet?

Jeg skulle likt å høre den begrunnelsen. Der vokste det verken lupiner, kjempesklirekne, eller andre svartelistete arter, men svart ble det, eller brunt som bildet viser. 

Sprøytet rabatt mellom gang/sykkelveien og kjørefeltet på Rv. 111.

Sprøytet rabatt mellom gang/sykkelveien og kjørefeltet på Rv. 111.

Så kom jeg på å ha sett fine prestekrager langs fylkesvei 114 mot Trøsken. Tenkte å ta noen bilder av dem. Men akk, akkurat da var kantslåttgiljotinen i gang med sine to kniver, som kappet effektivt hodene av mine prestekragevenner. Det ble et bilde av kappeutstyret i stedet.

Slåtteutstyr i bruk på Rv. 114.

Slåtteutstyr i bruk på Rv. 114.

Blomsterprakten langs Agnaltveien i Trøsken var praktfull, ganske lenge – før jeg en ettermiddag tilfeldigvis kjørte der etter en traktor som meiet ned både spesialiteter som fagerklokke med hvite blomster, skogvikke, blåfjær og filtkongslys, og alle andre mer vanlige arter.

Fagerklokke pryder veikanten ved Agnaltveien.

Fagerklokke pryder veikanten ved Agnaltveien.

Det ble ingen turbeskrivelse om Agnaltveien fra min side til boken «Blomstervandringer i Østfold», som var under utarbeidelse av Østfold Botaniske Forening. Jeg var i ferd med å registrere de spesielt artsrike veikantene langs Agnaltveien da den brutale ødeleggelsen skjedde.

Jeg gleder meg til sommeren og blomsterprakten i veikantene. Men hva med E6, riksvei 111 og kommunale veier? Jeg kommer til å følge nøye med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags