NRK og Strix er så beæret av å bli tildelt Plankebærerprisen 2016 for TV-serien Anno.

I Fredriksstad Blad sammenlignet Dag Solheim utdelingen av Plankebærerprisen med tilsvarende utdelinger som fredspris og utnevnelse av ny pave, noe som satte prisen i et litt spesielt perspektiv for oss, men en rask titt gjennom listen av tidligere vinnere, fortalte oss jo at her var vi i godt selskap, og jeg kan si med hånden på hjertet at jeg vi mye heller mottar Plankebærerprisen for Anno enn å bli utnevnt til ny pave.

At Anno, som har blitt omfavnet av et stort TV-publikum, også kan gjøre forskjell for en hel by, det er vi spesielt glade for. NRK skal speile hele Norge, sier vi til hverandre, men av og til kan vi som ikke er født midt i Majorstuen-krysset føle at det tidvis er et litt begrenset verdensbilde som tegnes fra Marienlyst. Derfor er det så viktig å være ute i resten av landet, ta i bruk hele landet og speile det på ekte vis.

Den muligheten fikk vi i Fredrikstad. Og det hadde kanskje vært enda mer riktig at det var VI som delte ut pris til byen. For makan til mottagelse og hjelp som Strix og NRK fikk her i Fredrikstad, fra enkeltpersoner til Fredrikstad kommune, Fredrikstad Museum og Visit Fredrikstad. Fra lokalhistorikere, håndverkseksperter, 1700-tallsentusiaster og tamburavdelingen.

Vi er byen evig takknemlig for den rausheten vi opplevde, og som var synlig i hvert TV-bilde.

Det har virkelig vært et eventyr for oss, slik vi drømmer om å bli mottatt når vi ruller inn med det store maskineriet som kreves for å lage 30 TV-episoder. Vi er byen evig takknemlig for den rausheten vi opplevde, og som var synlig i hvert TV-bilde.

Men så har Fredrikstad mye å fortelle, for det har nok ikke vært allment kjent hvilken rolle byen og regionen har spilt i norsk historie. Å fokusere på 1721 var nok klokt i så henseende, for det ga oss en sjanse til å vise seerne hvordan historien i Fredrikstad påvirket historien i hele Norge, ja, hele Skandinavia.  

Middelalderen, militærhistorien og 1700-tallshistorien har kommet litt i skyggen av både vikingetiden og senere frigjøringstid fra Danmark og Sverige, og mange seere fikk nok øynene opp for en tid de visste lite om.

Men de fikk også øynene opp for en by som hadde mye å by på, og jeg håper og tror at Anno kan ha hjulpet mange til å innse at Fredrikstad er en perle verdt å besøke, både for korte og lengre opphold. Ingenting ville glede oss mer enn at økt besøk og turisme var en av effektene fra vårt besøk her.

Så har vi i NRK vært veldig tydelige på at denne prisen deler vi med produksjonsselskapet Strix. En stor del av det norske innholdet som vises av NRK blir produsert av dyktige norske uavhengige produksjonsmiljøer, og Anno er et utmerket eksempel på det.

Strix har utviklet Anno sammen med NRK, og har gjennomført produksjonen helt eksemplarisk, i nært samarbeid med NRKs prosjektredaktør Unni Ødegård. Og de skal også ha æren for at Anno sesong 2 endte nettopp i Fredrikstad. Det var deres research som overbeviste Unni og NRK om at Fredrikstad var stedet. Og nærmere 900.000 seere i gjennomsnitt fortalte oss vel at det var et godt råd.