Hvem er «slitere» som bør få AFP?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– AFP-ordningen er vel ment for «slitere», ikke for folk flest. Da må vi forvente en klar definisjon på hvem som er «slitere», skriver Finn Åsmund Johnsbråten.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senior Norge–Østfold vil følge med på hva som vil skje med AFP-ordningen. AFP – «Privat avtalefestet pensjon» er under evaluering. Ordningen bygger på et trepartssamarbeid mellom arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstagerorganisasjoner og staten. Staten dekker 1/3 av utgiftene og bedriftene 2/3. Ytelsen er livsvarig og kan tas ut fra fylte 62 år.

Den gang AFP-ordningen ble utarbeidet, var et av formålene at det skulle gi «sliterne» mulighet til å gå av og ta ut pensjon fra 62 år. Det var således ikke meningen at ordningen skulle være til for «folk flest».

Hva er en «sliter»?

Tidligere var en stor del av befolkningen engasjert i arbeid som var mer fysisk belastende enn det som er vanlig i dag. I tillegg var arbeidstiden betydelig lenger. Da var det ikke uvanlig at man ble «utslitt» etter et langt arbeidsliv og fortjente muligheten til å gå av tidlig.

En 62-åring er ikke i dag det samme som for en del årtier tilbake. De er i større grad friske oppegående, arbeidsføre mennesker. Det må være åpenbart at disse ikke har samme behov for å kunne gå av med «tidligpensjon» som de kunne ha hatt før.

Slik det har blitt, oppleves AFP-ordningen som en allment tilgjengelig mulighet for å gå av tidlig. Dette har det til følge at flere som burde ha stått i jobb lenger, går av ved 62 års alder. Dette er et paradoks fordi en målsetting med de offentlige pensjonsordningene har vært å få mange flere til å stå lenger i jobb for at våre velferdsordninger skal være bærekraftige.

Et annet aspekt ved dette, er at det er bekvemmelig for bedrifter som gjennomfører nedbemanninger, å vite at AFP-muligheten er til stede. Dette fører til en uhørt diskriminering av eldre arbeidstagere som er de første som må gå.

Når partene nå skal evaluere AFP-ordningen, må det kunne forventes at de definerer klart og entydig hvem som er «slitere» og hvem som er «folk flest».

Vi mener at dette er en avgjørende forutsetning for at AFP-ordningen skal fungere etter hensikten. Ordningen er vel ikke ment for «folk flest», men for «sliterne»!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.