Gå til sidens hovedinnhold

Urettferdig regelverk snyter ungdom for pensjon

Artikkelen er over 2 år gammel

LO krever full pensjonsopptjening fra første tjente krone. Iselin Blakkestad, Handel og Kontor, mener det vil være en av de største seire for LO og Ap dersom det går igjennom.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I høst skal Stortinget behandle et lovforslag som vil påvirke ca. én million nordmenn. Forslaget er at alle arbeidstakere skal ha krav på pensjonsoppsparing fra første krone de tjener. Dette er et historisk forslag, som vil være en av LOs og Arbeiderpartiets største seire gjennom tidene.

En god pensjonsordning er en av de sakene som har stor betydning for dagens unge. Hva du sparer før du er 30 år kan avgjøre om du vil leve en alderdom preget av arbeid, utslitthet og tvang, eller en alderdom hvor du er fri.

Norske arbeidstakere sparer opp deler av sin pensjon ved at arbeidsgiveren setter av et minimum på to prosent av lønnen hver måned. Denne potten samler seg opp over et langt arbeidsliv og vil avgjøre størrelsen på pensjonsutbetalingen. Problemet med dagens pensjonsordning er at den har mange smutthull.

Vi går igjennom en mangeårig utdanning slik at vi kan begynne å jobbe i et høyt konkurranseutsatt arbeidsmarked, men vi blir snytt for pensjonen vår.

Etter dagens regelverk får en ikke pensjonsoppsparing før en er 20 år. Etter at en har fylt 20 år, så får en ikke pensjonsopptjening før en har tjent over 96.000 kroner. Ungdom som er lærling eller arbeider ved siden av utdanning blir rammet et urettferdig regelverk.

Vi går igjennom en mangeårig utdanning slik at vi kan begynne å jobbe i et høyt konkurranseutsatt arbeidsmarked, men vi blir snytt for pensjonen vår.

Det mest provoserende smutthullet er at alle arbeidstakere med mindre enn en 20 prosent stilling, heller ikke får noen form for oppsparing til pensjonen. Dette blir ekstra provoserende da Høyre, Frp og Venstre har lagt til rette for et arbeidsliv med 0-timerskontrakter, midlertidige stillinger og ufrivillig deltid. Min generasjon beveger seg mot et arbeidsliv hvor vi må arbeide på flere arbeidsplasser, med lavere prosentstillinger. Da trenger vi en regjering som ikke straffer folket, men heller trygger vår alderdom. Med dagens system tvinges vi til en fattig alderdom, etter et langt liv i arbeid.

Forslaget som Arbeiderpartiet står i bresjen for, vil avgjøres av KrF på stortinget. Vi i Handel og Kontor håper virkelig at KrF vil lytte til nestekjærligheten.

Det har vært levert nok skattekutt til Norges rikeste, nå er det på tide at vi vanlige arbeidstakere får en bedre fremtid. At vi kommer nærmere drømmen om en fri alderdom.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.