Sp og landbruksministeren forsvarer dyreplageri i pelsdyrnæringen

Vidar Lilland karakteriserer debatten om pelsdyrnæringen:  En kulturkollisjon mellom barbariet, uvitenheten og næringsinteressene på den ene siden og vitenskapen og empatien på den andre.

Vidar Lilland karakteriserer debatten om pelsdyrnæringen: En kulturkollisjon mellom barbariet, uvitenheten og næringsinteressene på den ene siden og vitenskapen og empatien på den andre. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det blir surrealistisk når en politiker med slike holdninger er sjef for tilsynsmyndigheten for dyrevelferd her i landet, skriver Vidar Lilland om landbruksministeren.

DEL

Leserbrev 

Før jul ble pelsdyrmeldingen behandlet i Stortinget. I den forbindelse uttalte næringskomiteens leder, Geir Pollestad fra Sp at «vinner dyrevernerne kampen om pelsdyra, så vil kampen forsette mot andre typer dyrehold.» For noen år siden uttalte tidligere Sp-statsråd Ola Borten Moe omtrent det samme i en intern Sp-debatt.

I tillegg til denne reaksjonære Sp-retorikken har disse karene det til felles at de har vært eller er nært tilknyttet intensivt kyllingoppdrett. Det er tydelig at de tenker at så lenge pelsbransjen holder stand, blir annet industrielt dyrehold, blant annet det de  er involvert i, på en måte «skjermet» mot kritikk.

Dette er sikkert holdninger som preger både byråkratene i Landbruksdepartementet og politikerne i næringskomiteen. Dette er miljøene som legger premissene for alt næringsdyrehold her i landet. Som et eksempel på hvor useriøst landbruksmyndighetene håndterer pelsdyrsaken, kan nevnes at landbruksminister J. G.  Dale fra Frp i forbindelse med fremleggelsen av pelsdyrmeldingen presterte å si at «de fleste av pelsdyrene lever i bare ca. 200 dager» så da var det ikke så ille om de ikke hadde det så bra.

Denne kommentaren oser av useriøsitet, forakt og at empati for dyr er totalt fraværende. At en politiker fra et populistisk parti kan lire av seg noe så upopulistisk, når man vet at kanskje opp til 70 prosent av befolkningen vil ha avviklet dette grove dyreplageriet, sier vel også sitt.

Det blir surrealistisk når en politiker med slike holdninger er sjef for tilsynsmyndigheten for dyrevelferd her i landet, Mattilsynet. Veterinærforeningen forteller at de har flere veterinærer i Mattilsynet som opplever store faglige og etiske belastninger ved å gjennomføre tilsyn på pelsdyrfarmene.

Dette er en konsekvens av det som er en kulturkollisjon mellom barbariet, uvitenheten og næringsinteressene på den ene siden og vitenskapen og empatien på den andre. Politikerne har til dags dato lyttet mer til landbruksmyndighetenes syltynne argumenter enn til biologenes og veterinærenes blytunge forskningsresultater. Hvis politikerne fra Høyre, Frp, KrF og Sp (de partiene som holder liv i næringa) fortsatt opprettholder jevn søvnrytme etter å ha satt seg inn i de sistnevntes argumenter, er det alarmerende.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags