Det kom noe godt ut av hendelsen da klink edru ektepar ble nektet servering på båttur

Østfold Parkinsonforening fikk gledelig oppslutning om sitt informasjonssmøte. – Det var nok flere i salen som fikk seg en aha-opplevelse og noe å tenke på, mener Royh E. Strøm.

Østfold Parkinsonforening fikk gledelig oppslutning om sitt informasjonssmøte. – Det var nok flere i salen som fikk seg en aha-opplevelse og noe å tenke på, mener Royh E. Strøm. Foto:

Av

Østfold Parkinsonforening fikk bekreftet at det er stort behov for informasjon om sykdommen – samlet stinn brakke på Parkinson-dagen.

DEL

Leserbrev

Det var stinn brakke i Litteraturhuset i Fredrikstad torsdag 11. april i forbindelse med Den Internasjonale Parkinson-dagen. Østfold Parkinsonforening feiret dagen med inviterte forelesere som blant annet kunne fortelle hva Parkinson egentlig er, og hvordan den arter seg til en fullsatt sal i Litteraturhuset.

Ideen om dagens arrangement startet egentlig for et par år tilbake, da Fredriksstad Blad skrev om et ektepar som ble nektet servering om bord på MS Sagasund på hyggetur til Sverige 24. juli 2017. Her nektet bartenderen å servere øl til maten. Bartenderen mente de begge var beruset. Faktum var at de var klink edru begge to, men mannen hadde Parkinson! Her må det skytes inn at både bartender, kaptein og rederiet har beklaget, og hendelsen er et tilbakelagt stadium. Rederiet på sin side ordnet opp på en seriøs måte som ekteparet satte pris på!

Med dette som bakteppe mente Østfold Parkinsonforening at de ikke hadde vært flinke nok til å informere om sykdommen. Ideen om et informasjonsmøte på Litteraturhuset i Fredrikstad ble født, for nettopp å unngå tilsvarende episoder i fremtiden. Det finnes mange lignende eksempler, opplevelser og situasjoner i hverdagen, men ovennevnte historie favner det meste.

Førstemann ut var Marton Skog Steinberger Kønig som er lege og klinisk stipendiat ved nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus og institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo. Hans innlegg handlet om hvorvidt sykdommen kan stoppes, eller om den vil kunne bli gradvis verre? Her fikk alle et klart svar på at sykdommen er kronisk, og det finnes heller ingen medisin som stopper utviklingen 100 prosent. Ingen Parkinson-pasienter har likt atferdsmønster, slik at det kan være vanskelig å definere sykdommen ut fra en persons atferd.

Østfold Parkinsonforening hadde også vært så heldig å få forfatteren Liv Køltzow til å komme å fortelle om sitt liv med Parkinson. Liv Køltzow er forfatter og da hun fikk vite at hun hadde fått Parkinson, ble hun rasende. Tolv arbeidsomme år etter raseriet ble det til en morsom roman om usikret kjærlighet. Hun holdt et gripende og fengende innlegg om hvordan livet hennes artet seg med Parkinson, samtidig som hun bød på seg selv bare ved å være til stede. Salen fikk ved selvsyn se hvordan hennes hverdag arter seg i praksis.

Ragnhild Stenshjemmet Støkket, helsefaglig rådgiver i Norges Parkinsonforbund.

Ragnhild Stenshjemmet Støkket, helsefaglig rådgiver i Norges Parkinsonforbund. Foto:

Til slutt snakket Ragnhild Stenshjemmet Støkket om hvordan uheldige situasjoner kan oppstå mellom de som har sykdommen og dem som de møter i dagliglivet. Hun er utdannet som nevrologisk sykepleier, og har mastergrad i helsefagvitenskap. Hun jobber nå som helsefaglig rådgiver i Norges Parkinsonforbund. Hun har blant annet undervist personalet i sikkerhetskontrollen på Gardermoen i etikk og hvordan man behandler personer med Parkinson sykdom i gitte situasjoner. Det var nok flere i salen som fikk seg en aha-opplevelse og noe å tenke på.

Det var god stemning i salen, selv med et så alvorlig emne. Østfold Parkinsonforening satte også pris på at den yngre garde representert med to hele klasser fra Glemmen skoles helse- og sosialfaglig linje også var til stede.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags