Paradokset kvinner og pensjon: Sparer mindre og lever lengre

– For noen gjør sparingen at pensjonisttilværelsen blir litt romsligere og at de kan realisere noen av de drømmene de har for tiden etter endt yrkesliv, heter det i innlegget.

– For noen gjør sparingen at pensjonisttilværelsen blir litt romsligere og at de kan realisere noen av de drømmene de har for tiden etter endt yrkesliv, heter det i innlegget. Foto:

Av

– Det er et paradoks, for det burde kanskje vært omvendt, skriver Terese Troy Prebensen om det faktum at kvinner er mindre opptatt av å sikre alderdommen med egen pensjonssparing. Seks av ti kvinner sparer ikke.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Likestillingen i Norge har kommet langt på mange akser, og i 2018 ble Norge kåret til et av verdens mest likestilte land av World Economic Forum.

Men vi er fremdeles langt unna økonomisk likestilling; kvinner tjener fremdeles mindre enn menn, de jobber mer deltid og har oftere permisjon for å være hjemme med barna når de er små. Alt dette fører til lavere pensjon og gjør kvinner mindre økonomisk uavhengig. Allikevel sparer kvinner mindre til pensjon enn menn.

Nå skal ikke menn heller ha på seg at de er så utrolig flinke til å spare til pensjon, men når vi spør Norges befolkning om de selv sparer til pensjon, finner vi tydelige kjønnsforskjeller. Fem av ti menn sparer selv utover Folketrygd og tjenestepensjon mot bare fire av ti kvinner. Det viser en ny forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1. Hvorfor er det sånn?

Den gode nyheten er at det aldri er for sent å skaffe seg oversikt og starte med sparing.

Kvinner sparer generelt mindre og lever lengre – og det er et paradoks, for det burde kanskje vært omvendt. Kvinner har lavere inntekt gjennom yrkeslivet, noe som i seg selv medfører lavere pensjon. Men i tillegg lever kvinner lenger enn menn. Pensjonssparingen skal med andre ord fordeles over flere år for kvinner enn for menn, og da får kvinner ekstra lite å rutte med som pensjonister.

En av flere grunner, i tillegg til å ha mindre og spare av, kan være at kvinner er mindre opptatt av hvordan økonomien blir som pensjonist. Respons undersøkelse viser nemlig at kvinner i klart mindre grad enn menn har sjekket eller vet hvor mye de vil få i pensjon.
Vi tror at sparing, og spesielt pensjonssparing, er viktige bidrag til økonomisk likestilling og er glade for å se at siden 2016 har kvinner hatt en stødig oppgang i opprettede pensjonskontoer og spareavtaler.

Heldigvis er det blitt enkelt å sjekke egen pensjon. Ved å bruke Bank ID kan alle logge seg inn på nav.no, norskpensjon.no eller hos sin pensjonsleverandør og få et anslag på hvor mye de kan forvente å få i pensjon. Vi oppfordrer enda flere kvinner til å ta mulighetene i bruk. Ved å skaffe deg oversikt kan du selv vurdere hva du ønsker og har råd til å spare i tillegg til Folketrygd og tjenestepensjon.

For egen sparing gir ekstra trygghet den dagen lønn blir erstattet med pensjon. For noen betyr sparingen at de slipper å bekymre seg for økonomien som pensjonist. For andre gjør sparingen at pensjonisttilværelsen blir litt romsligere og at de kan realisere noen av de drømmene de har for tiden etter endt yrkesliv. Sparingen kan også gjøre det mulig å gå av tidlig, mens helsa fortsatt er god. For er det ikke dette vi drømmer om de fleste av oss, godt med tid og godt handlingsrom den dagen vi skal gå av?

Det er flere måter å spare til pensjonisttilværelsen på. Fond, og særlig aksjefond, er godt egnet til langsiktig sparing. Over tid har det gitt god avkastning å spare i aksjefond, selv om aksjeverdiene kan svinge en del. Fondssparing egner seg også godt for jevn, månedlig sparing. Vi vet at menn i langt større grad enn kvinner investerer i aksjer, kan det være en av grunnene til at kvinner ikke sparer til pensjon – at man er uvant med aksjer og fond? Og husk, aksjer og fond egner seg også for småsparere som deg og meg, ikke bare storinvestorer.

Den gode nyheten er at det aldri er for sent å skaffe seg oversikt og starte med sparing. Vi anbefaler fast, månedlig sparing med et beløp tilpasset det du har råd til i dag – så kan du heller øke beløpet senere, om økonomien tillater det. Om du er usikker på hvordan du går frem, er det beste et kjapt googlesøk, eller et besøk til banken din.

Fem råd om sparing til pensjon

1. Sett deg tidlig inn i hvor mye du vil få i pensjon. Finn ut hva slags tjenestepensjon du har og om du kan bestemme hvordan sparepengene plasseres

2. Finn ut om du nøyer deg med forventet pensjon, eller om du vil spare til en mer romslig pensjonsalder. Hvilke drømmer har du egentlig for pensjonstilværelsen?

3. Start pensjonssparing i tide. Jo tidligere du starter sparingen, desto flere år får sparepengene på seg til å vokse.

4. Velg sparing i fond med høy aksjeandel når det er lenge til du skal gå av. Aksjesparing har en høyere risiko, men gir en høyere forventet avkastning enn banksparing.

5. Prioriter nedbetaling av boliglån slik at du blir gjeldfri som pensjonist. Du tåler bedre at inntekten går ned når du slipper å betale renter og avdrag på boliglånet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags