Østfold – Norges nye vekstmotor

Lyse utsikter: Nå skal hele Østfold brette opp ermene enda mer for å fortsette vår satsning på utdannelse og næringsliv, fastslår Halden-ordfører Thor Edquist.

Lyse utsikter: Nå skal hele Østfold brette opp ermene enda mer for å fortsette vår satsning på utdannelse og næringsliv, fastslår Halden-ordfører Thor Edquist.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Halden-ordfører Thor Edquist mener Østfold er et skritt foran, og at næringslivet kan overta den dominerende rolle Rogaland har hatt. Ap må slutte å klage på autopilot, skriver han.

DEL

Leserbrev 

Den 31. mai i år hadde jeg et innlegg i Aftenposten under tittelen «Østfold – det glemte fylket». For dette vakre fylket har virkelig vært det, hatt lavest skatteinntekter og falt på utsiden av nær sagt alle tilskuddsordninger i uminnelige tider. Inntil Regjeringen Solberg la frem sitt forslag til statsbudsjett i oktober i år.

Jeg vet ikke om statsrådene har lest seg opp på Østfolds historiske betydning for utviklingen av industrien her til lands, eller om de har innsett at også vi er en del av det moderne Norge? Kan hende de har fått vite at med en nedgang i arbeidsledigheten på ti prosent det siste året, så er vi i ferd med å bli landets nye vekstmotor?

Kanskje har de sett at industrikonsern som Borregaard, Nexans, Stabburet, Fresenius Kabi, Denofa og Norske Skog går så det suser, til tross for at det er tunge tider mange steder i Norge?

Kanskje har de også sett at Østfolds allsidige og fremtidsrettede næringsliv står klar til å overta den dominerende plassen Rogaland og Stavanger-regionen har hatt?  

Og kanskje har de også forstått at østfoldingenes kampvilje gjennom flere hundre år for å sørge for at landet vårt ikke kom på svenske hender, ikke må være forgjeves, men tas vare på og stimuleres?   

Ja, noe har i hvert fall hendt. For som østfolding gnir man seg litt i øynene og leser igjen, at hvis statsbudsjettet for 2017 blir vedtatt betyr, så er det første gang i historien at Østfold med tre prosent vekst ligger på topp i vekst i frie inntekter. Bare slått av Oslo som har 3,1 prosent.   

Veksten i de frie inntektene er nå så god at Ap-ordfører Sindre-Martinsen Evje takket statsminister Erna Solberg for økningen da hun gjestet Sarpsborg 4.11. Det bør være til ettertanke for andre Ap-politikere fra fylket vårt som nærmest på autopilot har følt seg programforpliktet til å hevde det motsatte.

Som ordfører i vakre og historiske Halden vil jeg påstå at Østfold nå endelig har blitt sett av regjering og storting. Statsministeren var i byen vår en hel dag i januar. Og fikk presentert de positive fremtidsutsiktene til våre store industribedrifter, kompetanseklyngen NCE, høyskolen, forskningsmiljøene, ja, og til med for den voksende varehandelen, noen hundre meter fra Sverige.   

Etter at forslaget til neste års budsjett ble fremlagt, tror jeg at selv Peder Colbjørnsen, mannen som beordret å tenne fyr på Fredrikshald for å jage Karl 12.s menn ut av byen i 1716, ville sagt, ja, det var verdt å gjøre det.   

Nå skal hele Østfold brette opp ermene enda mer for å fortsette vår satsing på utdannelse og næringsliv, ved å utnytte vår lett geniale plassering som porten til Europa enda mer. For en ting er sikkert. Dette er ikke siste gangen dere vil høre om Østfold. For i Norges nye vekstmotor er vi nå et skritt foran og man får mer for mindre her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags