Den genuine østfoldingen fins ikke

Typisk østfolding? Rolf M. Gjermundsen har i 30 år hatt jobber tilknyttet fylkeskommunen. Slik har han kommet til at den typiske østfoldingen ikke fins.

Typisk østfolding? Rolf M. Gjermundsen har i 30 år hatt jobber tilknyttet fylkeskommunen. Slik har han kommet til at den typiske østfoldingen ikke fins.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg tror ikke det er mulig å gjøre det geografiske Østfold attraktivt for gründere og etablerere, skriver Rolf M. Gjermundsen. Han mener Østfold er minst tre ulike ting.

DEL

Kronikk 

Politisk kommentator Øivind Lågbu har i sitt «Brev fra bladet» sist lørdag en betimelig vinkling om den såkalte østfoldidentiteten. Fins den? Spørsmålet er stadig tilbakevendende med ulike innfallsvinkler og tidspunkt, men konklusjonen er alltid den samme; den genuine østfolding fins ikke i det virkelige liv.

Selv har jeg brukt tretti år av mitt yrkesaktive liv til arbeid i Østfold fylke. Først åtte år i den fylkeskommunale sykehus- og sykehjemssektor den gang fylket var delt inn i fem sykehusregioner, og alle sloss for sitt. Det er historie nå, og sykehuset ligger staselig til på Kalnes i Sarpsborg. Deretter 22 år i Østfold Energi som var en sammenslutning av alle fylkets kommunale elektrisitetsverk og fylkeskommunens kraftproduksjon.

Illustrerende nok ville ikke Fredrikstad kommune være med i Østfold Energi med sitt elektrisitetsverk da de ikke fikk hovedkontoret til Fredrikstad. Det har Fredrikstad kommune tapt flere hundre millioner kroner på, men det er en helt annen historie.

Østfold og Østfold og Østfold er minst tre forskjellige ting som ikke kan røres sammen i en gryte og presenteres som noe unikt og attraktivt.

Østfold Energi var også delt opp i seks everksregioner for å beholde noe av den lokale identiteten. I tillegg har jeg sittet med i A-pressens konsernstyre for Østfoldpressen noen år på 1990-tallet. En idé om å lage en felles avis for Sarpsborg og Fredrikstad kom aldri til trykkeriet en gang.

All min erfaring gjennom disse årene bekrefter at til tross for skifte av navn til Østfold fylke i 1919 lever Smaalenenes Amt opp til navnet sitt så det holder. Østfoldingen fins ikke!

I samme avis sist lørdag har fylkesordfører Ole Haabeth et innlegg. Faktisk et inntrengende innlegg der han maner til samarbeid på fylkesnivå for å skape det nye Østfold sammen når det gjelder industri, næringsliv, utdanning og vår felles sosiale velferd inn i fremtiden. Hvordan skal det legges til rette for å gjøre det geografiske Østfold attraktivt for gründere og etablerere? Jeg tror ikke det er mulig.

Østfold og Østfold og Østfold er minst tre forskjellige ting som ikke kan røres sammen i en gryte og presenteres som noe unikt og attraktivt. Nedre Glomma er noe å arbeide med. Halden og grensen er noe å arbeide med. Moss mot Follo, Vestfold og Oslo er noe å arbeide med. E18 og Østre linje – aksen er noe å jobbe med. Det er mange muligheter, men det må ikke røres sammen.

Ole Haabeth er ærlig og velmenende i sitt fremstøt, men det han egentlig kjemper for, er fylkeskommunens fremtid. Fylkeskommunen, som mange mener fremstår som en anakronisme i dagens digitaliserte samfunn. Fylkeskommunen, som mange mener ikke har noen plass i den offentlige forvaltning hvis den kommende kommunereformen skal tas på alvor. Det tror ikke fylkesordføreren heller.

Derfor har han også lansert den gamle ideen om for eksempel å slå sammen Østfold og Akershus fylkeskommuner til en større og sterkere regional, politisk arena.

På tale om identitet. Det blir ikke lettere å få folk fra Tistedalen og Strømmen til å enes om felles prioriteringer og verdier. Vi folk er ikke sånn. Verken i Østfold eller Akershus. Eller andre steder i landet for den saks skyld. Navlebeskueren og egoisten har aldri hatt sterkere vekstvilkår enn den ultimate velstandsperioden vi er i ferd med å legge bak oss.

Og returen til mer normale tilstander skjer på første klasse for de aller, aller fleste av oss med gyldig norsk pass. Kanskje fyndordene for 2016 kan bli solidaritet, samhold og samhandling.

I et forsiktig forsøk på en konklusjon vil jeg hevde at østfoldidentiteten ikke fins, fylkeskommunene som politisk forvaltningsnivå er på vei inn i solnedgangen, Nedre Glomma (les: Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler, Råde) blir en, stor kommune, og den nye, fremtidsrettede jernbanen går i rett spor mellom Råde og Skjeberg med felles sentralstasjon på Rolvsøy.

Etter å ha levd minst 2/3 av min tilmålte tid her på jorden, ser jeg frem til dagen da jeg taster inn «Rolvsøy stasjon» på min digitale enhet, setter meg i min rattløse bil, kobler til kjørecomputeren og blir kjørt til parkeringen ved stasjonen hvor bilen selv finner ledig plass. Mindre enn to timer senere er jeg i Göteborg sentrum, hvis det ikke er et annet sted jeg skal den dagen da?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags