«Nå skal Norges sykeste fylke dø.» Det er et ettermæle vi ikke kan leve med

Frode Nilsen reagerer sterkt på at Stian Staysman Thorbjørnsens utsagn på Lindmo om at «det var fest hver gang noen klarte kunststykket å bli trygdet» brukes til å fremstille østfoldinger generelt som late, ansvarsløse og umoralske. – Det er en form for journalistikk NRK burde holde seg for god til.

Frode Nilsen reagerer sterkt på at Stian Staysman Thorbjørnsens utsagn på Lindmo om at «det var fest hver gang noen klarte kunststykket å bli trygdet» brukes til å fremstille østfoldinger generelt som late, ansvarsløse og umoralske. – Det er en form for journalistikk NRK burde holde seg for god til. Foto:

Av

Frode Nilsen kritisererer først NRK for reportasjen som sier at Østfold havner på historiens skraphaug fra årsskiftet, og deretter politikere som har akseptert nedpriorieringen av fylket.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I en bredt anlagt artikkel på NRK.no fremkommer en elendighetsbeskrivelse av forholdene i Østfold fylke som er kraftig kost selv for en ihuga Østfold-tilhenger. Artikkelen bør leses av alle østfoldinger og bør ikke bli stående uimotsagt.

NRK nyheter presenterer en rekke ubestridte fakta, men det gjøres på en slik måte at det også sier mye om hvordan resten av Norge ser på Østfold. At vi ikke bor i et høystatus-fylke er ingen sjokkerende opplysning, men «tonen» i artikkelen grenser til det ufine og respektløse.

NRK illustrerer sitt oppslag med bilde av Thor-Håkon Ramberg, den siste ordføreren i Rømskog, kommunen som fra nyttår forlater Østfold og går inn i Akershus-kommunen Aurskog-Høland, samtidig med at Østfold slås sammen med Akershus og blir Viken.

NRK illustrerer sitt oppslag med bilde av Thor-Håkon Ramberg, den siste ordføreren i Rømskog, kommunen som fra nyttår forlater Østfold og går inn i Akershus-kommunen Aurskog-Høland, samtidig med at Østfold slås sammen med Akershus og blir Viken. Foto:

At vi kommer dårligst ut i 32 av 90 helsestatistikker er opplagt ikke bra, men når vår nye superkjendis Stian Staysman Thorbjørnsen blir brukt som et karikert eksempel på hvor ille det er stelt her nede og i en videosnutt fra en helt annen sammenheng uttaler «det var fest hver gang noen greide det kunststykke å bli trygda,» fremstilles vi som late, ansvarsløse og umoralske. Denne formen for journalistikk burde NRK virkelig holde seg for god til.

Norge og Østfold etter 1945

Arve Negaard kommer med et interessant historisk tilbakeblikk som beskriver Østfolds rolle som en motor i gjenoppbyggingen av Norge etter krigen. Da hadde vårt fylke en helt annen status. Østfold var toneangivende og verdiskapning og entrepenørskap var blant det fremste i landet. Dette gjorde at vi også tiltrakk oss sentrale politikeres positive oppmerksomhet i en helt annen grad enn hva tilfellet er nå.

Nedprioritering av Østfold en bevisst politisk strategi

Negaard hevder at det fra sentrale myndigheter var en villet politikk at Østfold skulle nedprioriteres i forhold til blant annet vestlandsfylkene. Det er all grunn til å tro at Negaard har rett i sine påstander. Da sysselsettingsgraden i Rogaland falt til Østfold-nivå ved krisen i oljenæringen i 2014, ble det slått riksalarm og statlige hjelpepakker i milliard klassen ble servert på løpende bånd. Østfold har vært gjennom flere generasjoner med nedbygging av industri og skipsverft uten at det har påkalt stor offentlig interesse, og noen nasjonal dugnad for å avhjelpe omstillingen i Østfolds næringsliv har vi sett lite til.

Kanskje regjeringen ender opp med å gi oss « sluttpakke» og ber oss melde overgang til Sverige?

Dette er ikke akseptabelt!

Dersom det er korrekt at det foregår en bevisst nedprioritering av vårt fylke, er det i seg selv en skandale. Like skandaløst er det at vi lar dette skje. At våre politisk valgte stortingsrepresentanter ikke evner å utøve sitt politiske håndverk og bygge allianser som påvirker sentrale myndigheter i en slik grad at flere statlige funksjoner og omstillingstiltak blir tilført vår region, er nedslående. Dette er simpelthen IKKE GODT NOK!

Fredrikstad har forsøkt å innta en positiv rolle ved å delta i prosjektet «Statlige arbeidsplasser til Østfold». Status så lang ifølge FB: Tolletaten forlater mest sannsynlig Fredrikstad. Kemner og tingrett står i fare for å følge etter. Når enkeltmedlemmer i Fredrikstad formannskap ikke makter mer enn å uttrykke irritasjon over sentrale myndigheters prioriteringer er det kanskje ikke til å undres over at forholdene er slik de er.

Viken

«Ved nyttår havner Østfold på historiens skraphaug» er konklusjonen i NRK-artikkelen. Det er et ettermæle vi opplagt ikke fortjener og ikke kan leve med.

Østfold er tross alt et fylke med mange fortrinn og oppleves av de fleste som et godt sted å bo. Byutvikling, kulturliv, fantastisk skjærgård, det er mye positivt som bør sies om Østfold. Mulighetene for å bedre vårt omdømme og positivt endre de bedrøvelige omtalte statistikkene er opplagt tilstede.

Nå må de mest resurssterke og kreative innen politikk og næringsliv samarbeide, sette seg ned og virkelig legge en offensiv strategi og konkret handlingsplan for hva som skal til for å snu denne utviklingen. Med overgangen til Viken blir Østfold fort bare en problematisk blindtarm nederst ved svenskegrensen. Kanskje regjeringen ender opp med å gi oss « sluttpakke» og ber oss melde overgang til Sverige?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken