1. mai: Vi er i ferd med å sette en hel generasjon på gata

Camilla S. Eidsvold: Vi er i ferd med å sette en hel generasjon med arbeidere på gata, på jakt etter løsarbeid.

Camilla S. Eidsvold: Vi er i ferd med å sette en hel generasjon med arbeidere på gata, på jakt etter løsarbeid.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SV ønsker trygt, organisert arbeidsliv, skriver Camilla S. Eidsvold, SV, i dette «før 1.mai-innlegget».

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Norsk arbeidsliv har tradisjonelt vært trygt. Det skyldes en sterk fagbevegelse som sørger for gode avtaler og lovreguleringer. Trepartssamarbeidet mellom arbeidere, arbeidsgiver og staten, har gitt oss trygge rammer, medbestemmelse og små lønnsforskjeller.

Det særegne norske arbeidslivet er truet. Høyre- og Frp-regjeringa har, sammen med støttepartiene KrF og Venstre, svekket arbeidsmiljøloven og arbeidstagernes vern. Samtidig har flere useriøse aktører fått fritt spillerom av de samme partiene, noe som har ført til at færre organiserer seg og at svart arbeid og utrygge ansettelsesformer er i ferd med å ta over deler av norsk arbeidsliv.

SV går til valg på å få de kommersielle bemanningsbyråene ut av arbeidslivet. Det er på tide å bekjempe kreftene som livnærer seg på midlertidige ansettelser. Den stadig mer dominerende plassen bemanningsbyråene har fått i det norske arbeidslivet har gjort at løsarbeidersamfunnet er kommet tilbake.

Vi er i ferd med å sette en hel generasjon med arbeidere på gata, på jakt etter løsarbeid. Folk som ikke får fast arbeid, men må stå med lua i hånda mens de venter på oppdrag. Derfor vil vi ha de useriøse, kommersielle bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv og få slutt på løsarbeidersamfunnet.

SV vil derfor styrke retten til fast stilling, jevne ut lønnsforskjeller og jobbe for likelønn.

Skal vi lykkes med det, må vi også se på hvordan norske lover og avtaler overstyres av EU. SV vil si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale som gir norske arbeidere trygghet for at deres lønns- og arbeidsvilkår ikke svekkes av EØS-regelverk.

Så lenge EØS-avtalen består, vil vi ta reservasjonsretten aktivt i bruk mot direktiver som svekker faglige rettigheter, den norske velferdsmodellen og vår handlefrihet.

En undersøkelse gjennomført av Norsk Sykepleierforbund viser at i de fleste Østfold-kommunene har under 50 prosent av sykepleierne hel stilling. På sykehuset Østfold har bare hver tredje sykepleier hel stilling.

Denne utfordringa er ikke ny, men det gjøres altfor lite for å løse den. SV vil sikre lovfestet og reell rett til hel stilling og frihet gjennom turnusordninger som gjør det mulig å kombinere familieliv og heltidsarbeid.

Vi vil at det offentlige skal fremme heltidskultur som arbeidsgiver. Det fordrer også at vi stryker kommuneøkonomien betraktelig og sørger for at heltidsarbeidet blir en prioritert oppgave for norske kommuner.

Kvinner, og særlig de med kort utdanning, er overrepresentert når det gjelder deltidsarbeid og midlertidige ansettelser. Denne skjevheten bidrar til å opprettholde lønnsforskjeller, og begrenser kvinner og menns valgfrihet. Ikke bare i arbeidslivet, men også i familieliv og utdanning.

SV vil derfor styrke retten til fast stilling, jevne ut lønnsforskjeller og jobbe for likelønn. Alle som jobber skal ha ei lønn å leve av og det fordrer aktive grep. Vi vil derfor fremme støtte til avtaler mellom partene i arbeidslivet som fremmer likestilling og initiativer som fremmer likelønn. En sentral del av planene for å nå målet om likelønn, vil være å utvide rammene for lønnsoppgjørene i offentlig sektor – en statlig likelønnspott.

SV mener at fagorganisering og faglige rettigheter er grunnlaget det norske arbeidslivet er bygget på. Vi vil derfor forsvare og videreutvikle det kollektive avtalesystemet. I tillegg vil vi øke skattefradraget for fagforeningskontingenten. En sterk fagbevegelse er viktig i et demokrati og skaper et tryggere arbeidsliv. Vi vil gjøre det lettere å organisere seg, sikre det kollektive forhandlingssystemet og forsvare streikeretten.

For dem som ikke er omfattet av tariffavtaler er allmenngjøringa av tariffavtaler en viktig sikkerhetsmekanisme. SV vil derfor senke kravene for å dokumentere behovet for allmenngjøring.

Valget til høsten handler om hvordan arbeidslivet skal se ut i årene fremover. Hvis Høyre- og Frp-regjeringa får fortsette, vil den sammen med Venstre og KrF, svekke arbeidstagernes rettigheter ytterligere. Færre vil være i fast arbeid, flere vil ha en usikker økonomisk fremtid og flere vil stå med lua i hånda, prisgitt arbeidsgivers holdninger.

Derfor går SV til valg på et velorganisert arbeidsliv. Vi skal ta kampen for full sysselsetting, små lønnsforskjeller og faste, hele stillinger. Lua skal være på hue, ikke i hånda.

Det gir et bedre arbeidsliv og et bedre samfunn for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.