Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnerne subsidierer selv hvert besøk på ØKS med minst 136 kroner

Artikkelen er over 5 år gammel

Et alternativt bilde av verdiene ved Østfold kunstsenter, presentert av de fire kunstnerne i styret for Østfold kunstsenter.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Fredriksstad Blad 03.05.2016 skriver kulturjournalist Thomas Arntsen om bruk av offentlige midler ved det smale kunstfeltet. Under overskriften: «Tre millioner i kostnader og 10.000 besøk på ØKS» og ingressen: «Østfold kunstsenter (ØKS) er gratis å bruke. Men hvert besøk koster skattebetalerne nesten 300 kroner.»

Fredriksstad Blads fremstilling av aktiviteten på kunstsenteret gir et feilaktig bilde av de faktiske ressursene som ØKS forvalter. Som daglig leder Trine Eriksen informerer om i artikkelen, har kunstsenteret mange andre offentlige oppgaver utenfor sitt hus og sine åpningstider. Arbeidet med å sikre kvaliteten på offentlig kunst til publikum i hele fylket er en av ØKS sine hovedoppgaver. I tillegg skal senteret tilrettelegge for de profesjonelle kunstnernes fagorganisasjonsarbeid i Østfold, drive galleri og være bindeledd mellom kunstnere og publikum. Det er en stor oppgave, og vi er stolte av hva ØKS får til med knappe ressurser.

Det finnes ikke besøkstall å vise til når det gjelder kunstopplevelser i det offentlige rom. Det er nærmere 300.000 innbyggere i Østfold. Vi må anta at alle innbyggere opplever minst ett kunstverk i løpet av et år, enten på skolen, på sykehjemmet, i gågaten eller i barnehagen. La oss dermed ta regnestykket på nytt: Dersom offentlig kunst var ØKS eneste oppgave ville det koste hver innbygger ti kroner i året å drifte senteret.

Sett i lys av de utstillingene ØKS viser i løpet av et år, burde artikkelen fokusert på at 10.000 besøkende er et godt tegn.

Tilbake til utstillingene på huset og besøkstall. Det som verken blir nevnt eller tatt med i regnestykket til kulturjournalisten, er de utstillende kunstnernes bidrag til driften. I løpet av 2016 skal det avholdes totalt 17 separatutstillinger på ØKS. Et forsiktig anslag for den innsatsen hver enkelt kunstner legger ned er omtrent to måneders arbeid. Dette inngår ikke i ØKS sitt budsjett, men er en vesentlig del av det kunsttilbudet ØKS forvalter.

Så hva er to måneders arbeid verdt? Det er naturligvis ikke så lett å tallfeste nøyaktig, men sett i forhold til en helt vanlig norsk inntekt tilsvarer det omtrent 80.000 kroner. Det må understrekes at to måneders arbeid er et veldig forsiktig anslag, da mange kunstnere jobber betydelig lengre med å forberede og produsere utstillingene sine. I tillegg til arbeidstiden kommer produksjonskostnader som for eksempel materialer, transport, reise og opphold under monteringen.

17 separatutstillinger gir altså et totalt ekstrabidrag til kunstsenterets drift på minst 1,36 millioner kroner i ren arbeidsinnsats. Det vil si at kunstnerne selv subsidierer hvert besøk med 135 kroner. Da har vi ikke regnet med alle andre oppgaver ØKS har, som skissert ovenfor. Heller ikke arbeidsinnsatsen til alle de omlag 80 kunstnerne som deltar med ca. 100 forskjellige verk på den årlige Sommerutstillingen. Heller ikke verdien av Kunsthåndverkernes Årsutstilling. En utstilling som tradisjonelt vises på ett av de tre kunstindustrimuseene i Norge. I høst kommer den til Fredrikstad i forbindelse med Østfold kunstfestival – SKOP. Hvilket i seg selv er oppsiktsvekkende.

Journalisten hevder at det dreier seg om offentlige midler som går til et smalt felt innenfor kulturen. Sett i lys av de utstillingene ØKS viser i løpet av et år, burde artikkelen fokusert på at 10.000 besøkende er et godt tegn. Det bekrefter at folk i Østfold er interesserte i samtidskunst og nyter godt av utstillingstilbudet til ØKS, et mangfold som illustreres godt i billedkavalkaden som følger artikkelen på nett.

Les også

Rebell, klovn eller seriøs kunstner?

 

Kommentarer til denne saken