Gå til sidens hovedinnhold

Har du noen gang reflektert over hvor lenge du klarer deg uten strøm?

Artikkelen er over 4 år gammel

På strømmens dag slår Oddmund Kroken, toppsjef i Østfold Energi, et slag for den tradisjonelle vannkraften og for «strømmens magi».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Spørsmålet i tittelen har jeg tenkt over, og ja, jeg må innrømme at jeg er avhengig. Hos meg er det verken en hane som galer for å vekke meg om morgenen eller et bål som sørger for at morgenstellet kan unnagjøres uten at jeg får frostskader eller lungebetennelse med på kjøpet.

Jeg har som så mange andre også valgt bort en iglo til fordel for et hus av tre og betong, og må ta konsekvensen av det gjennom å sverge evig troskap til strømmens fantastiske krefter.

Nystrøkne skjorter, fredagstaco og tippekamp er også «luksus» jeg unner meg i hverdagen. Nyhetshungeren og nysgjerrigheten på hva som rører seg der ute i den store verdenen tilfredsstilles heldigvis ikke av verken jungeltelegraf, bygdesladder eller røksignaler, men er skjøvet til side til fordel for velskrevne budskap på nett eller papir, eller lydbølger og videosignaler over eteren.

  Ja, jeg er avhengig. Som så mange andre. Så la oss feire strømmens magi. Hva den gir oss og hva den gjør oss i stand til – både som enkeltindivider og samfunn. Den gir oss lys, varme og opplevelser – døgnet rundt, året rundt.

I dag, 23. januar, er strømmens dag og den markeres i hele Norden. Det er en dag for refleksjoner, der vi skjenker noen tanker til de gamle grekerne, fysikkens lover og pionérer som Benjamin Franklin, Michael Faraday, Thomas Edison, Alessandro Volta, Joseph Swan, Nikola Tesla, James Watt, George Ohm, Andre Ampere og andre som har sementert sin plass i moderne historie. Men det er også en tid for å rette blikket fremover.

Befolkningsøkning og velstandsøkning i verden er tett knyttet opp mot økt energiforbruk. Og vi kan vanskelig nekte andre de privilegiene vi selv har. Klimautfordringer gjør likevel at vi må brette opp ermene og sørge for dytte utviklingen i ønsket retning – med mest mulig fokus på fornybare energikilder på bekostning av fossile energikilder som kull og olje.

«Det grønne skiftet» tegner allerede til å bli årets ord i 2017. NHOs årskonferanse «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid» og vår egen Østfoldkonferanse, med tittelen «Det grønne Østfold», vitner om betydningen av å tenke og handle grønt for å opprettholde og videreutvikle bærekraftige samfunn.

Så la oss feire strømmens magi.

Det tas store steg innen fornybarprosjekter innen sol- og vindkraft, og det er utelukkende positivt. Det er likevel fortsatt slik at begge disse kraftteknologiene har utfordringer med å levere en stabil og regulerbar produksjon. Kraften produseres når solen titter frem eller når det blåser, og kan vanskelig lagres og tas ut ved behov. Heldigvis er det kompetente forskermiljøer som gjør sitt ytterste for å bøte på dette.

Bakgrunn:

  • 23. januar markeres strømmens dag for tredje gang i Norge.
  • Hvor lenge klarer egentlig du deg uten strøm? Energi Norge vil finne svaret på dette. Fire filmer om temaet blir tilgjengelige på Facebooksiden til strømmens dag.
  • Østfold Energi har hovedkontor i Sarpsborg og er en fornybar kraftprodusent som produserer energi av vann, vind og varme. Årsproduksjonen er ca. 2500 GWh. Selskapet eies av Østfold fylkeskommune og 13 kommuner i fylket.

Når man skal bruke en dag til å hylle strømmen, er det dermed på sin plass å minne om den fantastiske vannkraften vi har i Norge. Akkurat som når det gjelder oljen trakk Norge vinnerloddet, gjennom å være velsignet med en natur med rikelig med regn og høye fjell. Det gjør oss i stand til å magasinere vann og regulere kraftproduksjonen etter behovet. Legger man til at man her også har et evig kretsløp skjønner man hvorfor den norske vannkraften på folkemunne omtales som det norske arvesølvet.

Det man arver skal man stelle godt med og forvalte godt. Og fortrinnsvis overlevere det i bedre stand enn da man arvet det selv. Derfor er det spennende å se det krafttaket norsk vannkraftbransje nå gjør i Trondheim. Neste uke åpner HydroCen – Norwegian Research Centre for Hydropower Technology. Forskningssenteret skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor og har et budsjett på nærmere 400 millioner kroner fordelt på åtte år.

Forskningsrådet finansierer halvparten, en fjerdedel finansieres av forskningspartnerne og en fjerdedel finansieres av senterets brukerpartnere, som oss i Østfold Energi. Det blir spennende å se hva vi sammen kan få til. For vi er akkurat som vannet i fossen, vi står aldri stille.

Så la oss håpe det er lenge til sistemann må slå av lyset!

Les også

Beredskapsdirektøren: – Hver enkelt må klare seg selv

 

Kommentarer til denne saken