Visjoner for Øra naturreservat

På vei til fotoskjul. Slik ønsker Alnæs at det skal bli på Øra også.

På vei til fotoskjul. Slik ønsker Alnæs at det skal bli på Øra også. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Alle som har besøkt et naturum i Sverige eller et Visitor Centre i England har sett og forstår hvordan Øra naturreservat kan og må bli, skriver Sigurd Alnæs.

DEL

Leserbrev 

I Fredrikstad kommune har vi en uslepen diamant, Øra naturreservat. I Sverige og England har de også slike diamanter, men i motsetning til Øra glitrer de. Store mengder mennesker reiser for å se og oppleve disse fuglelokalitetene. Det er virkelig attraksjoner!

England har lang tradisjon med å tilrettelegge fuglereservater for publikum, og hvert reservat har et moderne og innbydende betjent «Visitor Centre». I tillegg er reservatene opparbeidet med gangsystemer og «hides» (skjul) hvor man kan vandre ut til fuglene i våtmarkene og betrakte og oppleve fuglene i sitt eget miljø på kloss hold.

Sverige har det samme. Det svenske Naturvårdsverket har utviklet konseptet «Naturum» etter modell fra det engelske «Visitor Centre».

Naturum er en virksomhet som foregår innomhus og utomhus. Et naturum fungerer som en port til naturen generelt og til et naturområde spesielt. Den besøkende skal være i fokus. Naturum er bemannet med velutdannet personell og har sjenerøse åpningstider. Det er utstillinger, programvirksomhet og naturveiledning inne og ute. Det er butikker med bøker, kikkerter, kameraer, med mer. Det er kafé og toaletter. Det er parkering for bobiler, busser og privatbiler. Det er utkikkspunkter innendørs. Det er gangsystemer og skjul for fotografering, kikking og opplevelser ute i reservatene.

Et naturum skal utgjøre en attraksjon i seg selv gjennom sin utforming og sitt innhold, samtidig som det skal forsterke plassens eller områdets attraktivitet og identitet.

Denne gangen må vi gjøre det ordentlig, slik at Øra naturreservat virkelig blir en lokal og nasjonal attraksjon.

Naturum er til for alle. Det er en plass der man skal kjenne seg velkommen, uansett forutsetninger eller interesser. Her skal man bli inspirert til å oppleve naturen. Hovedmålgruppen er den brede allmennheten i alle aldre uten spesielle forkunnskaper, både svenske og utenlandske.

Sverige har mer enn 35 naturum. Det er brukt stor summer på å restaurere våtmarksområder og på å bygge flotte naturum ved disse. Dette vitner om en nasjonal stolthet over sine våtmarker og spesielle naturområder, og en forståelse av hva en slik satsing betyr for landet og befolkningen.

Jeg er glad for at det nå er startet en prosess for å gjøre noe med Øra naturreservat. Det er snart 40 år siden det ble fredet. Men lite har skjedd. Det er flott at Gudeberg lokalsamfunn tar initiativ. Det er også flott at NOF Østfold vil gjøre noe med Øra.

Alle som har besøkt et naturum i Sverige eller et Visitor Centre i England har sett og forstår hvordan Øra naturreservat kan og må bli. Jeg er bekymret når det nå snakkes om beskjeden satsing med oppussing av fugletårnet og et enkelt besøkssenter knyttet til klubbhuset.

Nå må vi tørre å ha ambisjoner. Vi trenger ikke finne opp kruttet. Vi må se til Sverige. Vi må ha ambisjoner på vegne av allmennheten. Vi må legge til rette for vandringer på gangsystemer ut i reservatet, altså over kanalen, slik at besøkende kan komme tett på fuglelivet fra skjulesteder som må bygges. Vi må sikre adkomst og parkering ved et moderne bemannet besøkssenter, slik det er gjort i Varberg eller Hornborgasjön i Sverige.

Denne gangen må vi gjøre det ordentlig, slik at Øra naturreservat virkelig blir en lokal og nasjonal attraksjon.

Dette er ikke noe en kommune kan klare alene. Ei heller en ornitologisk forening eller et lokalsamfunn. Her må det på plass en solid organisering og finansiering og en gjennomarbeidet plan etter modell fra naturum i Sverige.

Skal vi få til dette i Fredrikstad må alle gode krefter samles til en idédugnad. Dette bør starte med avspark på Litteraturhuset. Det er kanskje naturlig for den kommunale forvaltningen å organisere et oppstartsmøte som hvem som helst kan delta på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags