Spanderer du 5,50 pr. dag, gir det 40 millioner mer i året til barns oppvekst

– Det er bred enighet om satse på alle de felter der barn og unge befinner seg, skriver Bymiljølistas gruppeleder. På bildet, fest i Kiæråsen barnehage under byjubileet i fjor.

– Det er bred enighet om satse på alle de felter der barn og unge befinner seg, skriver Bymiljølistas gruppeleder. På bildet, fest i Kiæråsen barnehage under byjubileet i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jan-Kåre Fjeld, Bymiljølista: – For ikke å velte våre beste visjoner for barn og unge, må vi ta i bruk de virkemidlene vi har. Det mest åpenbare er økt eiendomsskatt.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rådmannen anbefalte bystyret ikke å øke eiendomsskatten utover lønns- og prisvekst i budsjettet for 2019, og slik ble det. I budsjettforslaget ble det dog presentert et interessant regnestykke, og det fortjener litt mer oppmerksomhet, som noe å tenke på ved neste korsvei (les: neste budsjettfremlegg): Hvis kommunen øker eiendomsskatten til fem promille (nå ble det 4,25) ville inntektene til kommunen øke med formidable 40 millioner kroner.

Regnestykket er som følger: heves eiendomsskatten til fem promille, vil det bety i gjennomsnitt 2000 kroner mer pr. bolig. Det vil igjen si 5,50 kroner mer pr. dag for den enkelte huseier. I våre øyne en ørliten sum for den enkelte – for fredrikstadøkonomien et meget stort løft!

Fredrikstad kommune sliter økonomisk for øyeblikket. Budsjettet for inneværende år slår sprekker, og vi ser ut til å gå mot et overforbruk på flere titalls millioner kroner. Det betyr ikke at vi ikke klarer å sluttføre et regnskap i balanse, men det er urovekkende at når vi ser fremover i tid, ikke umiddelbart ser gode løsninger stige opp i horisonten.

Budsjettet for neste år er nå lagt og vedtatt i bystyret, og på samme måte som inneværende års sannsynlige budsjettsprekk, gjenspeiler dette en virkelighet som vi må ta innover oss. Som rådmannen sa det da budsjettforslaget ble presentert: Fremtiden har kommet til Fredrikstad, vi har de pengene vi har – og det går ikke over...

Men det betyr også, slik vi ser det, at det er helt nødvendig å se etter penger der det faktisk er mulig hente å dem – og som vi faktisk kan gjøre – om vi vil. Bymiljølista har i flere år snakket frem og opp økt eiendomsskatt og det større handlingsrommet det vil gi. Med 40 millioner kroner inn i en mager kommunekasse, kan vi forsterke på områder som aldri må svekkes – noe som er en fare ved ethvert nytt budsjett, om spådommene er dystre og basert på sannsynlige fakta.

I Bymiljølistas øyne er det først og fremst barna og de unge dette må gjelde. 40 millioner øremerket videreutvikling av tjenester for nettopp de som er fremtiden. Det er bred politisk enighet om at vi skal gå for det som kalles «tidlig innsats», altså satse på alle de felter der barn og unge befinner seg slik at de kan få et maksimalt løft frem mot god utdannelse og en sikker plass i det videre arbeidslivet.

Med ytterligere 40 millioner kroner øremerket målrettet tidlig innsats i barnehage, skole og ikke minst helsesøster- og barnepsykologtjeneste (det siste av disse to finnes ikke, så vidt vi vet, så det må være et nytt satsingsområde), der inkludering er et hovedsatsingsmål, vil vi ha grundig forsterket mulighetene til å nå våre egentlige mål.

Barn og unge er fremtiden. Med en slik erkjennelse kan vi heller ikke la eksempelvis statlig underbudsjettering av Kommune-Norge være noe som velter våre beste visjoner og praksis i grøfta. Da må vi ta i bruk de virkemidlene vi har. Ett av disse, og etter det vi kan se det mest åpenbare, er økt eiendomsskatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.