Gå til sidens hovedinnhold

Av, med, for ungdom – og arbeidsgivere

Artikkelen er over 6 år gammel

Gi elever muligheten til å engasjere seg ved å tilby et dagsverk på OD-dagen, oppfordrer Maren Kildal.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noe av det fineste jeg vet om er engasjement. I 51 år har Operasjon Dagsverk vært med på å gi norske elever muligheten til å engasjere seg. Det hele startet i 1964 da en ung mann gikk opp på talerstolen på landsmøtet til Norges Gymnasiastsamband og sa at nå er det på tide at norske elever ser ut i verden. Og i løpet av disse 51 årene har tankegangen vært den samme; ungdommer i Norge kan gi en dag av sin egen utdanning og jobbe slik at ungdommer andre steder i verden vil få muligheten til utdanning.

Og det er nettopp derfor vi har en egen OD-dag, og det er denne dagen som kanskje sees på som mest utfordrende med aksjonen. Jeg skjønner godt at det er vanskelig å skaffe seg jobb til OD-dagen, med tanke på at det er mange andre ungdommer som har akkurat samme mål som deg. Mange elever har et ønske om å jobbe på OD-dagen, men på grunn av for få jobber blir man sittende igjen på skolen istedenfor å jobbe. Da er det ikke så rart at elever som har et ønske om å jobbe på OD-dagen, men som blir sittende uten jobb blir frustrerte.

Men hvorfor skal elever egentlig bruke en hel skoledag for å jobbe inn 300/400 kroner til et prosjekt? Solidaritet. Viljen til å handle ut ifra forståelse og ikke medlidenhet. Solidaritet er sentralt i hvert eneste prosjekt Operasjon Dagsverk har.

Og nettopp derfor er det viktig at arbeidsgivere er villige til å «låne» ut en arbeidsplass. Ved å gjøre dette gir du elever muligheten til å engasjere seg og vise solidaritet med ungdom som har en annen hverdag med færre muligheter enn det vi har i Norge. Det at det er ungdom som aktivt jobber for bedre vilkår for andre ungdom, gjør at vi kan kalle oss for en aksjon som arrangeres av, med og for ungdom. Men, for å få til dette, må vi ha arbeidsgivere med på laget.

Statistisk sett har Østfold gått ned fra 22 til 14 påmeldte skoler i løpet av de tre siste årene. Om den minkende deltagelsen fra skoler skyldes arbeidsgivere eller ikke, vet man ikke. Vanskeligheten med å skaffe seg jobb på OD-dagen kan være en faktor som er med på å påvirke skoler sin vilje til å delta.

Det første man tenker når man skal skaffe seg jobb til OD-dagen, er at man må kontakte et firma. Og et godt tips er å kontakte firmaer som arbeider med noe du selv kunne tenke å deg å jobbe med i fremtiden. Men, et dagsverk kan være så mangt, og det er kun fantasien som setter grenser. Så om en arbeidsgiver gir deg et nei, så må man ikke la seg stanse helt. Et dagsverk kan innebære at man gjør ærender for familie, som for eksempel rake løv, vaske hus og male. Det finnes også andre ting man kan gjøre, men dette krever litt mer av deg.

Alternativt dagsverk kan være alt fra å selge kaker eller arrangere loppemarked til å spille musikk på gata. Når man skal tjene inn penger ved alternativt dagsverk, er det viktig å nevne at man setter opp seg selv som arbeidsgiver, og man må selv betale mellomlegget om man ikke klarer å jobbe inn 300 kroner for ungdomsskoler og 400 kroner for videregående.

Min drøm er at det ikke skal være behov for en aksjon som Operasjon Dagsverk, og at alle verdens ungdommer skal ha de samme rettighetene og mulighetene uavhengig av hvem man er eller hvor man bor. Dessverre er det ikke sånn i dag, og det er derfor utrolig flott å se at elever ønsker å stå sammen i solidaritet og jobbe mot dette målet. Gi elever muligheten til å engasjere seg ved å tilby et dagsverk på OD-dagen.

Kommentarer til denne saken