Gå til sidens hovedinnhold

Opera i særklasse på Fredriksten

Artikkelen er over 3 år gammel

Elin Tvete, leder av rådet for Opera Østfold, stråler over årets forestillinger. Hun lover fortsatt hardt arbeid for å utvide tilbudet og kjempe til seg større finansiering fra staten.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Superlativene har stått i kø når kritikere og publikum har beskrevet Tryllefløyten på Fredriksten festning: «Magisk», «spektakulært», «storslått» og «helt fantastisk» er bare noe av det jeg har hørt og lest.

Men ord strekker ikke til for å beskrive lys, lyd, scenografi, kostymer, sangprestasjoner og musikk. Dette må oppleves. Og det har mange gjort: Til nå har nær 70.000 mennesker vært på opera på Fredriksten festning siden starten med Aurora i 2005 frem til Tryllefløyten sist helg.

Publikum og Østfold-pressen er over seg av begeistring, med rette. Men hvor var riksmediene? Jeg har sjekket – og er skuffet: Jeg kan ikke se en eneste omtale utenfor Østfold. Og det til tross for at dette var en oppsetning på høyde med de beste i Europa. Når hovedstadspressen glimrer med sitt fravær, er det fordi Oslo-redaksjonene bare tror det som foregår innenfor ring 3 er interessant og verd å omtale? Andre ville ha kalt det kulturarroganse.

Andre ville ha kalt det kulturarroganse.

Tilgi dem – de vet ikke hva de gikk glipp av, sier nå jeg. Vi som tok turen til Fredriksten festning og opplevde ekte Opera Østfold-magi, vi fikk et minne for livet! Opera har kort tradisjon i Østfold, men dette treffer oss i hjertene, vi blir stolte og vil ha mer. Opera for folket, her i Østfold en kald natt i juni, med pledd og vinterjakke dette må oppleves igjen.

Opera Østfolds oppsetninger på Fredriksten Festning i Halden baserer seg på et utstrakt samarbeid mellom profesjonelle sangsolister, musikere og øvrig scenepersonale på den ene siden og amatører innen kor, statister og scenearbeidere fra videregående skoler og frivillige organisasjoner på den andre siden.

Samarbeidet mellom Halden kommune og Østfold fylkeskommune er en av suksessfaktorene for utviklingen av Opera Østfold. I tillegg kommer private bidragsytere og sponsorer hvis bidrag er uvurderlige. Sammen har vi løftet frem Opera i Østfold.

Telemarksforskning gjennomførte i 2016 en evaluering av region- og distriktsoperaene på vegne av Kulturdepartementet, her fikk Opera Østfold de beste skussmål og høyeste måloppnåelse, noen sitat fra undersøkelsen:

■ Opera Østfold er en viktig og relevant aktør i sitt nærmiljø.

■ Opera Østfold som distriktsopera når Stortingets mål om høy kvalitet.

■ Opera Østfold er den institusjonen som i størst grad har klart å få til en høy profesjonaliseringsgrad og samtidig skape engasjement og forankring lokalt og regionalt, gjennom blant annet systematisk involvering av frivillige.

På tross av strålende kritikker av våre oppsetninger og strålende kritikker i Kulturdepartementets egen evaluering, må Opera Østfold fortsatt kjempe for å få en tildeling fra staten etter sammen modell som de andre operaene i Norge. Det er nemlig slik at det er vedtatt at det skal være region- og distriktsoperaer i Norge – i tillegg til nervesenteret i Oslo. Og i Østfold overoppfyller Halden kommune og Østfold fylkeskommune sin del av finansieringen.

Det var utmerket at Staten ved siste tildeling økte tilskuddet til Opera Østfold med to millioner, men vi søkte om en økning på fire millioner. Derfor vil vi fortsatt jobbe for å få de siste to millionene på plass.

Opera Østfold er mer enn opera på festningen, det er opera på pub, Operafest, Den kulturelle skolesekken, opera i barnehage og mer til. For å sikre opera til folket, og å være med å bygge den kulturelle grunnmuren og videreutvikle operatradisjonen i Østfold så må vi alle jobbe sammen for å få en sikker finansiering fremover.

Målet er at hele Østfold skal få oppleve operamagi i sitt nærmiljø, i litt mindre skala enn på Fredriksten festning, men av like høy kvalitet. Ideene er mange og gode, men det skorter på finansene til å gjennomføre disse mindre prosjektene. Jeg håper Østfolds stortingsrepresentanter, nye og gamle, hevder vår rett og sikrer Opera Østfold den finansieringen vi trenger for å oppfylle våre mål om opera til folket.

På Fredriksten festning får vi i 2019 se Trubaduren av Verdi. Det er bare å glede seg. Det blir andre gang vi får se dette stykket på festningen, forrige gang var i 2007, men at dette blir spennende og spektakulært kan jeg likevel garantere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.