Stort sprang fra ung og lovende til etablert spiller i norsk hockey

To ganger Henrik til OL: Henrik Haukeland og Henrik Holm er begge ishockeyspillere som er klare for OL i Pyeongchang. Erling Strand i Olympiatoppen Øst gleder seg over at Østfold fostrer spillere av internasjonal kvalitet.

To ganger Henrik til OL: Henrik Haukeland og Henrik Holm er begge ishockeyspillere som er klare for OL i Pyeongchang. Erling Strand i Olympiatoppen Øst gleder seg over at Østfold fostrer spillere av internasjonal kvalitet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

OL-uttaket inspirerer Olympiatoppen Øst: Vil bistå til å gjøre spranget til voksen landslagsspiller lettere, ser store muligheter med sterke hockeytradisjoner, anleggsløft, Arena Fredrikstad og mulighet for idrettscluster av nasjonal karakter på Værste.

DEL

Kronikk 

Det er gledelig å se at vi har flere lokale gutter som skal representere herrelandslaget i ishockey under OL i Sør-Korea. Vi ønsker Henrik Haukeland og Henrik Holm, begge Fredrikstad--gutter som har spilt i Stjernen, og Tommy Kristiansen og Niklas Roest fra Sparta lykke til med flagget på brystet under de olympiske leker. Vi ser også frem til laguttaket for kjelkehockeylandslaget.

Østfold har tidligere hatt 19 utøvere som har representert Norges herrelandslag i ishockey i olympiske leker (ti fra Sparta og ni fra Stjernen). I tillegg har vi og har hatt lokale utøvere på kjelkehockeylandslaget og kvinnelandslaget. Dette viser tydelig hvordan Østfold har fostret spillere av nasjonal og internasjonal kvalitet.

Det er imponerende å se hvordan herrelandslaget har prestert på internasjonalt nivå med tanke på ressurser, antall lisensierte spillere og begrenset antall isflater sammenlignet med andre nasjoner. Gjennom de tre grunnleggende verdiene «Engasjert-Raus-Ekte» har norsk ishockey bygget en kultur og et grunnlag som har resultert i gode internasjonale prestasjoner!

Norges Ishockeyforbund har i sin strategiplan for 2015-2019 vedtatt at herrelandslaget skal være topp åtte i verden og at U20 og U18 skal etablere seg på høyeste internasjonale nivå (a-pulja). I desember 2017 spilte U20 på tredje nivå (c-pulja), men med seier mot Polen i siste og avgjørende kamp spiller U20 på nest øverste nivå i 2018. Gapet mellom Norge og de andre nasjonene er med andre ord større på U20- og U18-nivå sammenlignet med herrelandslaget. Spranget fra å være ung og lovende norsk hockeyspiller til å bli en etablert voksen spiller på nasjonalt og internasjonalt nivå er stort.

Vi må legge til rette for at lokale spillere ser potensialet og mulighetene til å utvikle seg og bli værende i Østfold.

Olympiatoppen og Norges Ishockeyforbund har hatt et tett samarbeid over en lengre periode. Fra 01.01.18 er Olympiatoppen Øst (OLT Øst) formelt etablert og skal utfordre, styrke og samarbeide med idretten i Østfold. Hvordan kan OLT Øst bistå Norges Ishockeyforbund og klubbene i Østfold for å finne løsninger på å redusere gapet mellom å være ung og lovende og etablert på et nasjonalt og internasjonalt nivå?

OLT Øst har hovedfokus på morgendagens toppidrettsutøvere og deres trenere. Våre kjerneoppgaver er å samarbeide med særforbundene (i dette tilfellet Norges Ishockeyforbund) og styrke idretten i:

  • Daglig treningskvalitet
  • Relasjoner i prestasjonsteam
  • Konkurransegjennomføring

Gjennom et tett samarbeid med Norges Ishockeyforbund og hockeymiljøet i Østfold må vi i fellesskap se på muligheter, tiltak og prosjekter for å legge til rette for fremtidige hockeyspillere som hevder seg internasjonalt. Vi må skape faglige og sosiale møteplasser for trenere og utøvere, vi må skape en kultur hvor de beste kan trene sammen på tvers av klubber og idretter. Vi må legge til rette for at lokale spillere ser potensialet og mulighetene til å utvikle seg og bli værende i Østfold. Vi må bidra til å fremme rollemodeller og prestasjonsmiljøer som gode omdømmebyggere for hockeymiljøet og Østfold!

Vi står fremfor en utrolig spennende tid i regionen vår: Sterke hockeytradisjoner, etablering av OLT Øst, anleggsløft gjennom fylkeskommunens skolebruksplan med tilknyttede idrettsanlegg, realisering av Arena Fredrikstad og utvikling av Værste-området i Fredrikstad med mulighet for å bli et idrettscluster av nasjonal karakter.

For å lykkes med dette må vi se på hockeyfylket Østfold i et større perspektiv og i fellesskap forsøke å tette gapet mellom å være ung og lovende hockeyspiller til å ta steget opp på nasjonalt og internasjonalt nivå.

■ La oss i fellesskap ta utfordringen med å utvikle spillere med målsetting om å ikke bli best i Østfold, men med målsetting om å bli etablert på internasjonalt nivå!

■ La oss i fellesskap arbeide for å utvikle spillere med fremtidige deltakelser i olympiske og paralympiske leker!

Lokale utøvere som har representert Norges herrelandslag i olympiske leker:

Sparta: Jonas Andersen, Stephen Foyn, Geir Myhre, Niklas Roest, Arne Billkvam, Tommy Skaarberg, Roy Johansen, Kim Søgaard, Jonas Holøs, Per-Åge Skrøder.

Stjernen: Erik Pedersen, Ørjan Løvdal (3), Rune Gulliksen, Lars Håkon Andersen, Martin Friis, Morten Finstad, Trond Magnussen, Morgan Andersen (3), Pål Grotnes. (Beklager om noen er glemt.)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags